Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Fact-checkingový infoservis COVID19CZ 9.-10.4.2020

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Článek: Očkování proti TBC chrání před koronavirem

Na webu www.medrxiv.org byla 28.3. 2020 publikována nerecenzovaná studie, která naznačuje možnou souvislost mezi nižší smrtností na koronavirus a očkováním proti TBC. Studie vychází z nastavení očkovacích systému jednotlivých států v porovnání s jejich současnou situací v kontextu pandemie, tedy neanalyzuje přímo vliv této vakcíny na možnou prevenci proti infekci covid-19. Informace se šíří zejména v diskuzích pod články o koronaviru.

Fact-checking: Jako první z médií zprávu publikoval Bloomberg. Následně ji převzala česká média jako Novinky.cz, iDnes nebo Lidovky.

Jedná se o předběžnou studii bez dalšího recenzování, jejíž autoři sami konstatují, že je nutný další výzkum problematiky. Důraz na tento fakt udržely zejména Novinky.cz. Další média však sklouzla k jasnému stanovisku, které podporuje i souhlasnými tvrzeními několika českých lékařů a vědců. Souvislost mezi očkováním proti TBC a koronavirem podle dalšího článku Bloombergu prověřují další vědecké instituce. Rozhodně se nejedná o stoprocentně vědecky podložený a ověřený fakt. Podle nyní dostupných informací tak nelze jednoznačně tvrdit, že tato vakcína chrání také proti novému typu koronaviru.

Článek: Migranti plivají na důchodce

8.4. 2020 Tomio Okamura na svém facebookovém profilu sdílel příspěvek, ve kterém uvedl, že v rámci tzv. “koronavirové výzvy” mladí imigranti prskají a kašlají na seniory a volají přitom, že mají koronavirus. Dále uvádí, že dva z migrantů svou výzvu natočili a následně sdíleli z youtubového účtu “Alpha & Ali”. Takové chování je podle Okamury výsledkem švédské multikulturní politiky a apeluje proto na Čechy, aby se vymezili vůči přijímání migrantů. V závěru dodává, že se podobné bezohledné chování některých mladých lidí objevilo už i v Čechách.

Původním zdrojem je již smazané video na youtube. I nadále je možné ho nalézt na švédském alternativním serveru: https://samnytt.se/video-migranter-skrammer-folk-med-coronahosta/

Fact-checking: Tomio Okamura ve svém příspěvku spojil dohromady několik na sobě nezávislých údajů. Tik-tokové video, nazvané “koronavirová výzva”, v rámci kterého někteří Američané olizovali regály v obchodech apod., nijak nesouvisí s videem dvou nezletilých švédských azylantů, kteří zachycovali reakce kolemjdoucích, s nimiž se kašlající mladík s kapesníkem před pusou pokoušel navázat kontakt. V rámci inscenace příběhů do svého příspěvku Okamura zakomponoval ještě krátké a neurčité sdělení z jiné švédské obce, které vzniklo až po natočení videa dvojice “Alpha & Ali”.

Facebooková výzva z 29. 2. 2020, která se objevila na účtu radnice švédského městečka ELOVS je sice pravá, není v ní ale žádná zmínka o národnosti, a to ani v komentářích.

Samotné video se rozšířilo prostřednictvím článku na alternativním švédském serveru. Samotný článek ovšem informuje, že se nejedná o výzvu někoho nakazit, nýbrž o pouhý humor, tzv. “prank”.

Videa: Uprchlíci a “negři” v německých supermarketech infikují nápoje

Internetem se šíří video zachycuje dva mladé muže otevírat, ochutnávat a následně vracet balené nápoje údajně v německých supermarketech zpět do regálů. Šíří se jako příloha řetězových e-mailů, které mají upozorňovat na obezřetnost při nakupování.  Různé variace zprávy provázené obdobnými videi se vyskytují i na sociálních sítích.

Fact-checking: Španělský deník El diario informaci již označil jako hoax. Dále se v čase 0:15 ve videu objevuje název sekce nákupu “Jus” – džusy. Nejedná se proto pravděpodobně o německý obchod. Jako kulisa v obchodě hraje píseň Zikabahoum od zpěváka Ramses Tikaya pocházejícího z Pobřeží slonoviny. Od svého zveřejnění si video na sociálních sítích žije vlastním životem. Objevují se informace o tom, že autoři jsou z Ghany a jejich cílem bylo poukázat na nedostatečnou kontrolu v obchodech. Stalo se také součástí kompilace videí, jejichž cílem bylo ukázat, co vše se vám může stát v Dominikánské republice. Video se dostalo i na ruskou sociální síť VKontakte. Bylo sdíleno i krajně pravicovými politiky a dezinformační scénou v Irsku, Itálii, Velké Británii či Polsku.

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ a denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji Social Watch společnosti Dataweps, která se mimo jiné zabývá datovou analýzou, monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací.  Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Jsme teprve na samém začátku a postupně ladíme detaily. Chtěli bychom Vás proto během prvních dní poprosit o shovívavost. Oceníme, když nám zašlete své rady, připomínky či podněty, které nám pomohou zlepšit poskytovaný Infoservis. Pokud víte o někom, kdo by Infoservis rád odebíral, propojte nás s níže uvedenými kontakty nebo na c19dezinfoservis@gmail.com

Kontakty:

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
INICIATIVA C19 DEZINFOSERVIS (COVID19CZ)

Share
Published by
INICIATIVA C19 DEZINFOSERVIS (COVID19CZ)

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

19 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

2 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

3 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

3 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google