Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Tech

Facebook pomáhá Pákistánu v boji proti dezinformacím o očkování

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Pákistán, Afghánistán a Nigérie jsou jediné tři země na světě, kterým se nepodařilo kompletně zamezit výskytu dětské mozkové obrny. Z nárůstu počtu nakažených v posledním roce viní Pákistán právě i dezinformace šířené o očkování. Podle informací v roce 2018 země evidovala pouze 12 případů onemocnění, zatímco loni číslo vrostlo na 136.

Islámábádu pomáhá nyní v boji proti dezinformacím i Facebook. Ten začal ze své sociální sítě ve velkém stahovat veškerý konspirační obsah. Většinou šlo o videa, či poplašné zprávy, které tvrdily, že očkování zapříčinilo náhlé úmrtí množství dětí. O spolupráci Pákistánu a Facebooku informoval deník Al Jazeera.

„Stojíme za národními a globálními snahami vytvořit svět bez dětské mozkové obrny a budeme i nadále pokračovat v podpoře těchto snah,“ vyjádřil se Rafael Frankel, regionální ředitel Facebooku.

Pákistán dlouhá léta narážel na neochotu občanů očkovat své děti, právě z toho důvodu, že velká část populace uvěřila dezinformacím a konspiracím. Neochota dát své děti očkovat narostla ještě více poté, co CIA zorganizovala falešnou očkovací kampaň s cílem dopadnout Usámu Bin Ládina.

V roce 2011 naverbovala CIA k spolupráci pákistánského doktora Shakila Afridiho. Ten uspořádal rozsáhlý očkovací program ve městě, kde se měl Bin Ládin zdržovat, s cílem získat vzorek DNA od členů jeho rodiny. Ta je měla ujistit v tom, že se Bin Ládin v Abbottabad reálně nachází. Agenti chtěli získanou DNA porovnat se vzorkem jeho sestry, která zemřela v Bostonu v roce 2010. Dodnes však není jasné, jakým způsobem chtěl doktor Afridi vakcinací získat genetický materiál a ani zda byla operace CIA ve skutečnosti úspěšná. Strach z vakcín však v Pákistánu přetrvává nadále.

Tento článek vyšel původně na webu Antipropaganda.sk

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Antipropaganda.sk

Share
Published by
Antipropaganda.sk

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

17 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 dnem ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

3 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google