Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Dva hoaxy ze stránek Stop-multikulti.cz

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Stop-multikulti.cz je jedním z dalších menších dezinformačních webů, šířící se nenávist především z údajné hrozby islamizace a rovněž si vymýšlí kompromitující materiály na lidi, kteří s jejich rasistickou a xenofobní doktrínou nesouhlasí. Projekt zaštiťuje mladý aktivista František Kubásek, který se snaží neúspěšně prosadit i jako video bloger. Kromě projektu Stop-multikulti.cz je administrátorem iniciativy Islám v ČR nechceme, která je monitorovaná ministerstvem vnitra jako extremistické hnutí. Dále zaštiťuje stránku Organizace proti multikulturnímu fanatismu a Skutečně nekorektně.

V článku „Vedoucí hnutí Britain First dostali vězení za upozornění na pákistánské gangy násilníků“ Kubásek tvrdí, že „Paul Golding a Jayda Fransen, půjdou do vězení. Podle soudce se dopustili zločinu z nenávisti tím, že pomocí letáků upozorňovali na to, že v jejich okolí ve městě Kent řádí pákistánské gangy znásilňovačů, kteří léta řádí bez povšimnutí úřadů.“

Jedná se však o HOAX. Ve skutečnosti, jak píše deník Independent, aktivisté chodili před domy různých lidí, kterým bušili na okna, nadávali jim, rozhazovali před jejich vchody letáky, kde je označovali za násilníky a zveřejňovali jejich adresy na internetu. Kromě naprosto nevinných lidí byli i před domem jednoho násilníka, ale tam hrdinně nadávali jeho manželce s malými dětmi. „Byli zatčeni v květnu poté, co obtěžovali nevinné lidi, když se nesprávně domnívali, že se podíleli na probíhajícím procesu znásilnění. Dvojice distribuovala letáky a zveřejňovala videa, což ohrožovalo probíhající soudní proces na Canterbury Crown Court, kde byli tři muslimové a teenager později odsouzeni a uvězněni,“ píše deník Independent.

Kubásek článek vyšperkoval ještě o další HOAX. „Již dříve jsme informovali o muži, který za položení slaniny k mešitě dostal rok vězení. Mezi muslimskými vězni byl pak za záhadných okolností brutálně zavražděn,“ píše se v tom samém článku. Ve skutečnosti tento muž byl odsouzen za útok na mešitu. Policie v jeho smrti neshledala nic podezřelého.

Na hoaxy upozornila stránka Stop náboženské i rasové nenávisti.

Napsal: Jan Cemper

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

5 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google