Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Vinou „antivax“ hnutí se do Česka vrací vymýcené nemoci. Strašení před očkování funguje jako byznys

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Do Česka se vracejí choroby, které už jsme považovali za vymýcené. Přibývá třeba případů spalniček nebo černého kašle. Případy nákazy spalničkami raketově rostou. Zatímco v Evropské unii se jejich výskyt v minulém roce ztrojnásobil, v Česku zaznamenali epidemiologové dokonce 20násobný nárůst.  Důvod? Nechuť k očkování.

„Výrazným nárůstem počtu nákaz spalničkami se vloni zabýval i Evropský parlament. Jedním z důvodů rychlého šíření nemoci je totiž nedostatečné očkování. Aby byla populace dostatečně chráněná, je potřeba, aby dvě dávky vakcíny MMR dostalo 95 % obyvatel. A následky jsou patrné. Zatímco v roce 2016 evidovali v Evropě 4 643 případů nákaz spalničkami, vloni to bylo třikrát tolik, téměř 14 a půl tisíce. Spalničky si za dva roky vyžádaly v Evropské unii 50 životů. V Česku byl nárůst nemoci, která byla považována za eliminovanou, ještě razantnější. Oproti sedmi případům nákazy v roce 2016 jich lékaři vloni zaznamenali 146,“ píše se v článku na TN.cz.

Zdravotnický deník nyní zveřejnil, jak funguje byznys, který straší rodiče před očkováním „Sedmdesát dva tisíc korun, tak podle údajů spolku Rozalio vyčíslili rodiče náklady spojené s „léčbou“ vedlejších účinků očkování. Jsou přesvědčeni o tom, že za ADHD (hyperaktivita s poruchou pozornosti), potravinové alergie a ekzémem a další zdravotní problémy může právě očkování. A proto utratili desítky tisíc korun za „řízenou kontrolovanou detoxikaci Joalis“, homeopatika, Bachovy esence a doplňky stravy. Právě Rozalio pak svým příznivcům doporučuje, aby tyto šarlatánské metody využívali a platili za ně. Jsou prý spolehlivou možností, jak se vyhnout řadě zdravotních problémů spojených s očkováním či jejich „šetrným“ řešením,“ popisuje článek.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

10 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

18 hodin ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google