Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Deník N varuje: Českoslovenští vojáci v záloze cvičí „dobrovolníky na Donbas“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Nedávno náš web informoval o případu, kdy Erik Eštu byl souzen za to, že se přidal k bojůvkám na Donbase. Zarážející je, že se jednalo o profesionálního vojáka. Vojáka z povolání potrestal nakonec pardubický krajský soud tříletou podmínkou. Ukazuje se však bohužel, že se nejedná o jediný případ. Na podobné případy, kdy Češi bojují za organizaci, která je v ČR považována za teroristou upozornil slovenský Deník N.

Podle slovenského deníku za vším stála (respektive stále stojí) organizace „Českoslovenští vojáci v záloze“. Především pak Ivan Kratochvíl a Andrea Krulišová. Ivan Kratochvíl je absolventem Vysoké vojenské technické školy v Liptovském Mikuláši v oboru Speciální technika protivzdušné obrany státu a Vojenské akademie Brno obor Řízení obrany státu. Je podplukovníkem v záloze. V minulosti psal například pro dezinformační web Rukojmí.cz. Napsal i článek na web KSČM. Sám Kratochvíl několikrát navštívil separatistické území a anektovaný Krym – zatím poslední cestu tam absolvoval v březnu 2019.

Ivan Kratochvíl, vpravo europoslanec Hynek Blaško. Sraz Svobodného rádia 18.5.2019

Andrea Krulišová se angažovala v hnutí Blok proti islámu. V roce 2017 kandidovala do sněmovny na kandidátce uskupení pod názvem Blok proti islamizaci – Obrana domova. Právě ona stála za výcvikem lidí do bojů na Donbasu. „Andrea se připravuje na to, že velkou válku nerozhodnou tankové divize a letadla, ale malé skupinky dobře vycvičených bojovníků na ulicích měst –  v partyzánské válce. Boj na krátké vzdálenosti, v budovách a na náměstích. Jedním z jejích nejnovějších nápadů jsou proto teroristické útoky. Na nepřítele udeří v obyčejných montérkách, díky čemuž si je nikdo nevšimne a nebude je moci identifikovat. Andrea jim bude velet, přestože už není nejmladší. Má 59 let,“ upozorňuje Deník N. Má i plán jak zatočí s liberálně smýšlejícími občany České republiky. Buď je pozabíjí nebo vyhodí ze země.

„Na začátku roku 2017, kdy už česká média považují vojáky v záloze za minulost, oni naopak hodnotí geopolitickou situaci za stále vážnější. A to vyžaduje vážnější řešení. Organizace má tajný trumf: na frontovou linii Donbasu odešlo bojovat za proruské separatisty několik desítek českých občanů a někteří z nich mají přímé personální vazby na nejvyšší velení vojáků v záloze,“ informuje Deník N.

Na Donbase se například nachází Aloiz Polák. Na něj upozornil v dubnu i Respekt. „Alojze Poláka, bývalého podnikatele v oblasti bezpečnostních služeb a krizového managementu původem z Brna, jsme potkali v Doněcku. V armádě začínal jako sniper, nyní je velitelem čety. S Alojzem nás spojila Nela Lisková z oficiálně neuznaného Konzulátu Doněcké lidové republiky v Ostravě. Prý nás raději zkontaktuje přímo s ním, než abychom zůstali odkázáni na Čechy, kteří jsou sice schůzkám s novináři otevření, ale dělají Česku na Donbase ostudu,“ píší Vojtěch Jochim a Josef Škrdlík pro Respekt. Alojz Polák pochází z Brna a studoval tam na JAMU. Polák také veřejně podporuje prezidenta Miloše Zemana, vítal jeho účast na oslavách výročí 17. listopadu po boku Martina Konvičky a jeho protiislámského hnutí.

Deník N informuje i například o Milošovi Ouřeckém. Ten patří k dalším bojovníkům na Donabase. Ouřecký věří v egregoriální ovládání mysli, který špatní lidé (Židé) aplikují na obyvatelstvo a získávají tak vládu nad světem. Členem vojáků v záloze je i jeho syn, který je s ním v kontaktu. Podle Deník N v lednu 2018 nakonec Miloš Ouřecký z Doněcka zmizel. Přišel ho vyzvednout jeho syn, který mu přinesl platné ruské vízum.

Miloš Ouřický mladší

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

6 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 dnem ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

1 dnem ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google