Startupová společnost Sens Food, která se zaměřuje na zpracování hmyzího proteinu, přišla kvůli dezinformacím o důležitého obchodního partnera. Firma vnímá dezinformace jako útok na své podnikání i na celý obor zpracování hmyzu. Jeden ze zakladatelů společnosti Radek Hušek uvedl, že použití surovin hmyzího původu při výrobě potravin povolila na konci ledna letošního roku Evropská unie. „Tuto informaci však řada dezinformačních zdrojů překroutila a začala ji podávat tak, že je to snad povinnost. Jde ale pouze o možnost, a pokud se hmyz v potravinách použije, musí to být řádně označeno, stejně jako u každé jiné suroviny, která je v produktu obsažena,” řekl.
Společnost Sens Food uvedla, že jeden z jejích odběratelů s ní ukončil spolupráci nejméně do doby, než se ve veřejném prostoru přestanou dezinformace objevovat. Společnost zároveň doplnila, že produkce potravin z hmyzu vyžaduje nesrovnatelně menší množství vody nebo krmiv než běžná živočišná produkce. Produkce jídla z hmyzu podle Huška přitom neznamená, že má nahradit klasické maso.
„Asi jste si všimli, že pod většinou našich příspěvků bojujeme s dezinformacemi. Ať už povinné přimíchávání cvrččí mouky do pečiva nebo, že nemůžeme jíst hmyz, protože nejsme ptáci,“ musí upozorňovat firma i na Facebooku.