Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxMonitoring

Češka Andrea Komárková šíří hoax o vraždě v Bratislavě. Bude mít problém, slovenská policie trvá na smazání účtu

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V pondělí 11. listopadu byla v Bratislavě brutálně zavražděna čtyřiatřicetiletá učitelka angličtiny Viola Macáková. Neznámý útočník ji umlátil a následně zanechal v bratislavském přístavu. Dle slovenských médií byla vražda obzvláště brutální, což potvrdila i následná pitva, žena byla zřejmě i znásilněna. Slovenská policie o případu týden z taktických důvodů mlčela.

Po sociálních sítích se o případu začaly šířit nejrůznější fámy. Zvláště odporný status napsala Andrea Komárková. Ta za vše obvinila migranty:
„Upřímnou soustrast rodině i přátel za paní učitelku z Bratislavi a ještě jednu ženu, tutlají jména, které byli brutálně zavraždění a možná sirotci podobní těm od Šojdrové a Al Hamáčka. Brutalita byla tak strašná, že ji ani nemohli identifikovat. Nejdříve ji zlámali ruce a nohy, aby se nemohla bránit, pak ji znásilnění rozpárali genitálie a orální část, rozmlátili ji prý hlavu na kaši, takže ji nemohli pořádně identifikovat. Riskuji blokaci, ale právě tento případ se mnou tak otřásl, že je nutné ukázat Chlívkařům a hloupím občanům, že rozhodně je důvod na uzavření hranic, nepřijímání migrantů a už vubec ne sirotků, který je pouze podvod pro úplatky a slučování mnohočlených rodin nesmyslného přesídlování,“ napsala na Facebook.

Tímto statusem Andrea Komárková zaujala slovenskou policii, která postupuje proti šíření nepravdivých informací razantněji než Policie České republiky:

 „Asi nejodpornější propojení smrti Violy a dezinformací předvedl český  facebookový účet pod názvem “Andréa Komárková”. Ve svém příspěvku uvádí nepravdivé informace o rozsahu zranění mrtvé ženy a už jen touto samotnou publikací neskutečně ubližuje pozůstalé rodině. Pomyslným vrcholem je propojení této strašlivé události s migrací a nutností uzavření hranic. Po zhlédnutí dalších příspěvků tohoto účtu je možné konstatovat, že jde o nebezpečný, propagandistický a dezinformační účet plný nenávisti. Denně je schopen vyprodukovat několik desítek statusů pro téměř 3 000 přátel a další stovky sledujících. Z hlediska tohoto počtu je nebezpečným manipulačním nástrojem. Tyto informace budou poskytnuty českým orgánům, jakož i společnosti Facebook se žádostí trvalé blokace tohoto účtu,“ píše Polícia Slovenskej republiky.

Ukázka jednoho z příspěvků Andrey Komárkové:

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

12 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google