Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

ANALÝZA VIDEA: “Vypukne 3. světová válka?”

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na platformě YouTube se šíří video nazvané „Vypukne 3. světová válka? Komentuje Ivo Gec ze dne 4. 4. 2021!”. Video má desítky tisíc zhlédnutí a je také rozesíláno řetězovými e-maily. Dozvíme se z něj, že do několika týdnů hrozí vypuknutí 3. světové války a Gec v něm šíří nepravdivou zprávu o úmrtí dítěte na východě Ukrajiny. Čeští Elfové vysvětlují ještě podrobněji tuto fámu a rozebírají další nepravdivé informace.

Tvrzení (Volný přepis):

„Je vysoké riziko vypuknutí světové války do 4 týdnů. Válka na Ukrajině je v podstatě neodvratná. Ukrajina porušuje mezinárodní právo tím, že bombarduje ze svých dronů civilní obyvatelstvo. Ukrofašisti vraždí děti na Donbase a místní špína vládní se na tom podílí. Dnes byly viděny ešalony s americkými tanky v Rumunsku směřující k Moldávii a Ukrajině. Motivace k boji u vojska Donbaských republik je naprosto jiná než na ukrajinské straně. Ukrajinci buď bojují za peníze nebo proto, že jsou to fašisti. Ruská federace se nepřipravuje jen na válku s Ukrajinou, ale jednoznačně se připravuje na válku se zeměmi NATO.“

Fakta:

Video zmiňuje údajné porušení mezinárodního práva ze strany Ukrajiny. Současný ozbrojený konflikt vyvolalo ovšem Rusko tím, že anektovalo v rozporu s mezinárodním právem ukrajinský Krym. Tím bylo porušeno i takzvané Budapešťské memorandum podepsané 5. prosince 1994 v maďarském hlavním městě Budapešti ukrajinským prezidentem Leonidem Kučmou, ruským prezidentem Borisem Jelcinem, americkým prezidentem Billem Clintonem a britským premiérem Johnem Majorem.

„V rámci tohoto memoranda Ukrajina slíbila vzdát se svého jaderného arzenálu, kdežto zbylé tři státy poskytly Ukrajině některá bezpečnostní ujištění… V memorandu se signatáři zavázali mimo jiné respektovat ukrajinskou nezávislost a suverenitu v rozmezí tehdy platných státních hranic, zdržet se hrozby silou nebo použití síly proti Ukrajině, zdržet se použití ekonomického nátlaku na Ukrajinu ve snaze ovlivnit její politické směřování, zdržet se použití jaderných zbraní proti Ukrajině, řešit případné použití jaderných zbraní vůči Ukrajině na půdě Rady Bezpečnosti OSN, či vzájemně konzultovat vzniklé nejasnosti ohledně zmíněných záruk.“

(https://cs.wikipedia.org/wiki/Budape%C5%A1%C5%A5sk%C3%A9_memorandum#cite_note-12)

Ukrajina se svých jaderných zbraní zřekla, Rusko teď ovšem tvrdí, že se k uznání územní celistvosti Ukrajiny nikdy nezavázalo: „Rusko nemůže a nebude zaručovat územní celistvost Ukrajiny, protože takové závazky nikdy nepřijalo, uvedl (v květnu 2014) v rozhovoru pro Bloomberg premiér Dmitrij Medveděv. ‚Nemusíme nikomu nic garantovat, protože jsme k tomuto tématu nikdy nepřijali žádné závazky, ale vycházíme z toho, že nejdůležitějším úkolem je uklidnit situaci na území Ukrajiny, negarantovat něco někomu, ale uklidnit tuto situaci,‘ řekl ruský premiér. Podle Medveděva jsou prohlášení o záměru Ruska anektovat jakoukoli část Ukrajiny zároveň propagandou a srovnání se situací na Krymu je nevhodné.“

(https://www.bbc.com/russian/rolling_news/2014/05/140520_rn_medvedev_ukraine)

Rusko se také odvolává na uspořádání referenda na Krymu, které ovšem proběhlo až po okupaci ruskými vojsky, nebylo nijak nezávisle monitorováno a nemohla mu z podstaty věci ani předcházet nějaká kampaň, kde by obyvatelé mohli zvažovat všechny varianty. Podle logiky současného kremelského vedení by tak Rusko mohlo vyslat vojáky do jakékoli sousední země, kde je ruská menšina a pak nechat pod svou kontrolou tamní Rusy na okupovaném území hlasovat, jestli se od dotyčného státu chtějí odtrhnout.

Pokud jde o boje na východu Ukrajiny, účastní se jich jak místní separatisté podporovaní Ruskem, tak přímo ruští vojáci. Účast ruských vojáků byla opakované prokázána, stejně jako to, že separatisté mají k dispozici moderní ruskou výzbroj, která může pocházet pouze z Ruska, protože nebyla ve výzbroji ukrajinské armády. První známkou ruské invaze bylo dopadení skupiny ruských výsadkářů v aktivní službě na ukrajinském území ukrajinskou bezpečnostní službou (SBU) dne 25. srpna 2014. SBU zveřejnila jejich fotografie a jména. Následujícího dne ruské ministerstvo obrany uvedlo, že tito vojáci překročili hranici “náhodou”.

(https://www.bbc.com/news/world-europe-28934213)

Za momentální napětí na hranici mezi Ukrajinou a Ruskem nese odpovědnost ruská strana, která začala zvyšovat počet svých vojáků u ukrajinské hranice.

„Na přelomu března a dubna 2021 přesunula ruská armáda velké množství zbraní a výzbroje ze západního a středního Ruska a Sibiře na okupovaný Krym a do Voroněžské a Rostovské oblasti Ruska. Zpravodajský specialista Jane’s Information Group identifikoval čtrnáct ruských vojenských jednotek z Ústředního vojenského okruhu, které se přesunuly do blízkosti rusko-ukrajinské hranice, a označil je za největší neohlášené vojenské hnutí od invaze do rusko-ukrajinského prostoru v roce 2014. Krym. Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Ruslan Chomčak řekl, že Rusko rozmístilo podél hranice osmadvacet taktických skupin a že se očekává, že dalších pětadvacet bude ještě dopraveno a to i do oblastí Brjansk a Voroněž v západním vojenském okruhu Ruska. Následujícího dne ruská státní tisková agentura TASS informovala, že padesát jejích BTG sestávajících z 15 000 vojáků bylo shromážděno pro cvičení v Jižním vojenském okruhu, který zahrnuje okupovaný Krym a také hraničí s donbaskou konfliktní zónou. Do 9. dubna velitelství ukrajinské pohraniční stráže odhadlo, že 85 000 ruských vojáků je již na Krymu nebo ve vzdálenosti 40 kilometrů od ukrajinské hranice… Mluvčí Kremlu řekl, že ruské vojenské přesuny nepředstavují žádnou hrozbu, ale ruský činitel Dmitrij Kozak varoval, že ruské síly by mohly jednat na ‚obranu‘ ruských občanů na Ukrajině a jakákoli eskalace konfliktu by znamenala ‚začátek konce Ukrajiny‘ – ‚ne střelu do nohy, ale do obličeje‘… Tisková mluvčí Bílého domu Spojených států Jen Psaki počátkem dubna 2021 oznámila, že posílení ruských jednotek na ukrajinských hranicích je největší od roku 2014.“

https://en.wikipedia.org/wiki/War_in_Donbas#2021_Russian_military_buildup

Ohledně různých dalších tvrzení, jako jsou údajné přesuny amerických tanků a zabíjení civilistů jedna ukázka jako část za celek, z které je patrné, jak je autor vide nedůvěryhodný. Jde o výrok: „Ukrajina porušuje mezinárodní právo tím, že bombarduje ze svých dronů civilní obyvatelstvo. Ukrofašisti vraždí děti na Donbase a místní špína vládní se na tom podílí.“

Web StopFake uvádí k jedné konkrétní zprávě o smrti dítěte:

„Ani ‚lidová policie‘, ani ruská média neposkytují žádné podrobnosti o tom, co se stalo: neexistují žádné komentáře příbuzných, žádné fotografie z místa činu, žádné jméno zavražděného dítěte. Jediné, co zástupce takzvaného ‚DPR‘ řekl na brífinku 3. dubna, bylo, že dítě zemřelo na adrese 36, Druha, ulice Dorožna v osadě Oleksandrijske.

StopFake kontaktoval tiskové oddělení Společných bojových operací s dotazem, zda jsou informováni o mrtvém dítěti. Oddělení nám sdělilo, že viděli zprávy z ruských a prokremelských médií, ale nemají žádné informace, které by je potvrdily. Ke dni 4. dubna se smrt dítěte neobjevila v poslední zprávě zvláštní monitorovací mise OBSE ze dne 3. dubna.

Uživatelé sociálních sítí nicméně o smrti dítěte píší… Uživatelka skupiny Armija DNT – typy pro dobrovolníky ‚Viktorie Oleksandrivna‘ nechala pod zprávou o smrti dítěte screenshot komentáře ‚Valentyna Iskrytska‘. Zmíněná uživatelka v něm tvrdí, že dítě skutečně zemřelo, ale ne v důsledku útoku dronu.

‚Ano, stalo se to včera, ale ne kvůli dronu. Jsem z této vesnice. Majitel měl minu a jeho vnuk ji našel. Nechápu, proč se lidem lže. Upřímnou soustrast,‘ napsala.

(https://vk.com/wall-87734106_164854?z=photo-87734106_457260879%2Fwall-87734106_164941)

StopFake se rozhodl tuto verzi ověřit. Pokusili jsme se kontaktovat Valentynu Iskrytskou, ale do doby vydání jsme od ní neobdrželi odpověď. Našli jsme kontakty na osobu, která žila v Oleksandrijske a má tam stále příbuzné a známé. Oleksandr (jméno bylo na mužovu žádost změněno kvůli hrozbě pronásledování jeho rodiny – pozn. red.) potvrdil verzi, že smrt dítěte byla následkem nehody.

“Říká se, že ten člověk domů nosil nejrůznější krámy – munici. Jedna z výbušných věcí byla u něj doma a vybuchla. Jak mi řekli mí přátelé, nebylo slyšet žádné ‚pískání‘: obvykle, když letí granát, tak ‚píská‘. A tentokrát tam nebylo nic, jen výbuch – a dítě bylo zabité,” řekl.

Verze o nehodě zní vzhledem k zeměpisné poloze osady Oleksandrijske ještě přesvědčivěji. Podle vojenského a politického pozorovatele Oleksandra Kovalenka je vzdálenost od Oleksandrijske k území kontrolovanému Kyjevem asi 30 kilometrů a vojenský dron ozbrojených sil Ukrajiny prostě nebude schopen doletět až tam.

To vše proto, že vesnice Oleksandrijske, kde se tragický incident odehrál, leží hluboko na okupovaném území a ‚dron ozbrojených sil tam prostě nemůže doletět,‘ napsal na Facebook a přidal příslušné snímky.

(https://www.stopfake.org/en/fake-a-child-died-in-donbas-as-a-result-of-a-ukrainian-drone-attack/)

Tvrzení:

Na konci videa prezentovaný scénář vývoje podle podplukovníka Jurije Klimova:

„Ukrajina zaútočí na Donbas vším co má, za podpory NATO a USA. Do boje se pustí Rusko a podnikne obranný protiúder na Ukrajinu. Následně se rozpadne EU a ti, co ji řídili, budou popraveni včetně vedení policie. Babiš a Hamáček budou zatčeni a politické strany zrušeny. V ulicích bude mnoho vojáků a policie, ale nebude to mít význam…Rusko-Čínské síly se rozdělí na Evropu a Ameriku. V Evropě USA bude mít jen 100 tisíc vojáků a válka začne i ve Spojených státech. Začnou se věšet, střílet a lynčovat politici po celém světě…. Čína a Rusko vezmou útokem celou Evropu nyní až do Francie k La Manche…Mnoho Evropanů budou přebíhat k Rusům, protože jsou normální. V případě ruského postupu přes Donbas a dále do Ukrajiny se za každý okres přidají k jednomu praporu tři prapory místních. To, že půjde o třetí světovou válku bude beze sporu jasné. Válka potrvá pouze jeden rok, kdy USA potáhnou z Evropy. Začnou poválečné čistky zrádců ve všech zemích. Nastane společenství suverénních států na celém světě. USA a Británie přijdou o veškeré loďstvo. Německo přijde o všechno a bude se klanět, prosit a platit. Už nikdy na půdu nevkročí žádná bota Američana. Nastane doba míru a spravedlnosti a Putin bude ten, kdo spasí svět…“

Fakta:

Tato pasáž na videu je píše námětem nějaké sci-fi povídky. Za videem stojí Ivo Gec, člen vedení tzv. Zemské domobrany (bývalý člen Národní domobrany a Národní demokracie), příznivec putinovského Ruska a těch nejblouznivějších konspiračních teorií.

Na takzvaném Vlasteneckém setkání pořádaném Sdružením přátel bílého heterosexuálního muže u zámku v Příčovech 10. srpna 2019 ve svém vystoupení například tvrdil, že lidé jsou dálkově ovládáni: „Dálkové ovládání mysli dávám do souvislosti s posledními dvěma střelbami ve Spojených státech. Všimněte si, že jeden z těch účastníků vedle toho, že byl členem Antify, tak zastřelil vlastní sestru. Jestliže půjdete zastřelit vlastní sestru, tak už nejste úplně psychicky v pořádku. To není plánovanej útok. Ten člověk protě je naprogramovanej, aby vraždil každýho, koho potká, a nezarazí ho ani to, že je to jeho vlastní sestra… „Můžete si všimnout, pan premiér byl v Langley a vrátil se úplně jako jiná osoba!“ „Máme tady chemtrails, máme tady drogy. Ti, kdo berou drogy, jestliže dneska jsou falšovaná léčiva, ta oficiální, co myslíte, že vám přimíchávají do těch drog? Proč jsou sluníčkáři sluníčkářema, mě napadá to, že většina z nich má zkušenost s drogami a prostě mají přeprogramovanou, změněnou osobnost právě těmahle novejma technologiema.“

(https://manipulatori.cz/ivo-gec-prevazne-neskodny/)

Onen „podplukovník Jurij Klimov“ je podnikatel Jiří Klimovič. O jeho zaměření není pochyb: „Jiří Klimovič má rád Rusko. Chová k němu tak silný vztah, že na sociálních sítích vystupuje pod jménem Jurij Klimov. Svůj profil na videoserveru YouTube si nadepsal azbukou, přepis odpovídá jeho ruskému pseudonymu. ‚V Rusku je perfektní systém,‘ tvrdí. Loni v srpnu zjistil, že by chtěl změnit politickou situaci i v tuzemsku a rozhodl se, že založí hnutí s názvem Jednotné Česko. Od té doby sbírá podpisy. Aby mohl hnutí zaregistrovat, potřebuje jich tisíc.

‚Já nabízím zdravotnictví, zdravotní péči a léky bezplatně, zadarmo, každý občan dostane milion korun z reparací Německa a ze zabavených majetků a peněz satanských a zrádných oligarchů, co zlikvidovaly a zradily tuto zemi prokáže-li se, že jejich majetek a peníze jsou od Amerických a Bruselských oligarchů,‘ stojí doslova (i s uvedenými pravopisnými chybami) v úvodním slově k jeho chystanému hnutí na webu, jenž provozuje internetové petice.

V politice by chtěl Klimovič také prosadit vyvázání Česka ze západních struktur včetně NATO a Evropské unie, dát sto tisíc korun každému prvorozenému dítěti či zavést tresty pro politiky v podobě zabavení majetku. Počátkem února sdílel na YouTube video, v němž ve svých slibech zašel ještě dál. Obnovil by trest smrti v případě zločinu na bezbranných lidech, přičemž na takové odsouzení by sám dohlížel.”

(https://zpravy.aktualne.cz/domaci/jiri-klimovic-zdenek-ondracek-hnuti/r~7645eb34595711eab115ac1f6b220ee8/)

V zásadě by šlo podobným konstrukcím o „Ukrofašistech“ čelit celkem jednoduše i uvedením faktů z otevřených zdrojů. Byli to ruští vojáci, kteří se ocitli na Území Ukrajiny, byla to Ukrajina, kdo přišel u část svého území, nejsou to ukrajinští vojáci a technika na území Ruska a nebyla to Ukrajina, kdo anektovat část Ruska.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Čeští Elfové

Elfové je v českém internetovém prostředí sebeprezentační název anonymní aktivistické skupiny, která si vzala za cíl „boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu“. Skupina se zformovala v roce 2018 po vzoru obdobných skupin v pobaltských státech, například Litvy, kde podobná aktivita vznikla asi o pět let dříve. Přijala od nich také označení za elfy.

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

12 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

16 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google