„Nevěřili byste, jak příšerní tito lidé jsou. To nejsou žádní lidé, to jsou zvířata a my je ze země dostaneme,“ řekl předvčírem na adresu některých migrantů prezident USA Donald Trump. Například české Novinky.cz z tohoto výroku udělali šokující titulek. Ačkoliv Donald Trump je známý kontroverzními výroky a i šířením nepravd, tento výrok je vytržený z kontextu.

Prezident Trump řekl tuto poznámku během setkání s místními úředníky v Kalifornii. Výrok řekl v návaznosti na stížnost místního šerifa, že musí propustit člena gangu MS-13 kvůli údajně málo přísným zákonům.

Zprávu musela dementovat i CNN. „Jak bylo uvedeno ve výše uvedeném článku, Trump reagoval na připomínky k členům MS-13 a dalším nelegálním přistěhovalcům, kteří jsou deportováni z důvodu spáchání trestných činů,“ píše CNN. Jak píše Townhall, nejednalo se o ojedinělý případ.

 

Neziskové organizace však upozorňují, že to od Trumpa mohla být záminka. „Každý ví, že tento typ nechutného jazyka byl po generace používán k tomu, aby kriminalizoval, zatýkal a zabíjel lidi jiné barvy pleti,“ uvedla Greisa Martinez Rosasová, zástupkyně výkonného ředitele společnosti United We Dream. Ostře se na adresu Trumpa vyjádřil bývalý mexický prezident Vicente Fox Quesada:

 

Napsal: Jan Cemper

administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.