Parlamentní listy, Freeglobe, EUrabia, Nová republika a další a další dezinformační servery informovaly v srpnu 2017 o rozsudku německého novináře Michaela Stürzenbergera, který byl tehdy odsouzen k půlročnímu testu odnětí svobody za to, že sdílel fotku Adolfa Hitlera a Amina al-Husseiniho. Ovšem nepravomocně, o čemž žádný z těchto dezinformačních médií neinformoval. Tomio Okamura (SPD) šel dokonce ještě dál. Tuto informaci sdílel i v době, kdy bylo známo, že soud vyšší instance rozhodl o nevinně novináře.

Novinář si tak ve skutečnosti neodseděl ani den ve vězení. Osvobozující rozsudek padl na začátku prosince. O něm ovšem „kupodivu“ neinformoval žádný český zpravodajský server vč. těch dezinformačních, které nepřesnou informaci sdílely. Německý odvolací soud rozhodl, že se jedná o známou historickou fotku z roku 1941 a nerozhoduje v jakém kontextu byla zveřejněna.

Napsal: Jan Cemper

administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.