Předvčírem, kolem 3. hodiny ranní se protrhla v důsledku válečných operací Ruska hráz Kachovské přehrady v Chersonské oblasti na Ukrajině. Odhadem 16 000 lidí ohrožují záplavy po poškození přehradní hráze Kachovské hydroelektrárny. Do probíhající evakuace obyvatel ohrožených záplavami se už aktivně zapojil Ukrajinský červený kříž, který jen během dopoledne evakuoval 800 lidí z nejohroženějších míst.

Rusko následně přišlo s verzí, že za útokem stojí Ukrajina. V šest hodin ráno ještě ruská státní tisková agentura Ria Novosti na Telegramu uvedla, že s odvoláním Moskvou dosazeného starostu Nové Kachovky Vladimira Leonťjeva je „všude ticho a klid“. Rovněž státní agentura TASS označila v půl sedmé situaci v oblasti za klidnou. Za necelých 20 minut však TASS znenadání uvedla, že „přehrada vodní elektrárny Nová Kachovka se zřítila kvůli poškození“.

Ruská agentura nejprve uvedla, že zřícení přehrady způsobil kolaps jednoho z pilířů, o 10 minut později však s odvoláním na starostu Leonťjeva dodala, že „ve dvě hodiny ráno několik útoků zničilo ventily na vodní elektrárně“.

Na ruských státních kanálech se objevily zprávy o protržení přehrady po sedmé hodině ranní. Na televizním kanále Russia 1 zprávu odvysílali asi v sedm hodin s tím, že z Chersonské oblasti přicházejí protichůdné informace. V pokračování v 7:30 televizní korespondent již uvedl, že k protržení došlo po útocích na přehradu, které proběhly kolem druhé hodiny ranní.

Na telegramových kanálech se zprávy o kolapsu vodní elektrárny začaly objevovat už po páté hodině ranní, jak píše ruský exilový mediální projekt Agenstvo. Rovněž se začala okamžitě objevovat nepodložená obvinění, že na přehradu zaútočily ukrajinské síly.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.