Tisíce uživatelů sociálních sítí sdílely v posledním dubnovém týdnu video, jehož protagonista tvrdí, že bulharští muži začali dostávat poštou povolávací rozkazy a že totéž se může stát i Čechům „dřív, než si dokážeme představit“. Na začátku 2,5minutového videa muž bulharského původu ukazuje dokument v bulharštině s tím, že jde o „aktuální, ještě prakticky nezaschlý bulharský povolávací rozkaz“. Zbytek videa tvoří pozvánky na plánované „mírové akce“ po České republice, ve skutečnosti se však jedná o akce na podporu Ruska. Tato tvrzení jsou součástí širšího propagandistického narativu o tom, jak by podpora Ukrajiny mohla zatáhnout další země do války s Ruskem.

„Dokument, na který se odvoláváte, je ve skutečnosti výzva k dostavení se na vojenský úřad, ale nikoli za účelem mobilizace nebo ‚cvičné mobilizace‘. Tato činnost nijak nesouvisí s válkou na Ukrajině,“ sdělilo 28. dubna agentuře AFP v e-mailu tiskové středisko bulharského ministerstva obrany. Tyto dopisy se většinou posílají od února do dubna a znovu od srpna do října,“ uvedlo ministerstvo s tím, že v letech 2022 a 2023 neposlalo více takových dopisů než v předchozích letech.

Todor Tagarev, bývalý bulharský ministr obrany a současný šéf Centra pro řízení bezpečnosti a obrany se sídlem v Sofii, souhlasil s tím, že dopis není povolávacím rozkazem. Ti, kteří obsílku obdrží, se musí dostavit osobně, což armádě pomáhá udržovat si přehled o svých záložních silách.

Podle zákona o zálohách ozbrojených sil Bulharské republiky by záložníci dostali povolávací rozkaz pouze v případě mobilizace, k níž by zase došlo „po vyhlášení stanného práva nebo válečného stavu“. Zákon o obraně a ozbrojených silách Bulharské republiky uvádí, že stanné právo a válečný stav vyhlašuje Národní shromáždění nebo prezidentský dekret, jak je stanoveno v ústavě země. K tomu však k 2. květnu 2023 nedošlo.

Více na web AFP


author