Dezinformační příspěvek, který se momentálně šíří sociálními sítěmi hovoří o tom, že v červnu nad Evropou prý bude vyhlášena bezletová zóna. A to údajně kvůli cvičení NATO, které má být záminkou pro přípravu na válku s Ruskem. „Jak se zdá, tak na červen nebude letecká dovolená příliš v kurzu, protože Evropa bude část měsíce prakticky bezletovou zónou – tedy vyjma stíhaček NATO. Od 12. do 23. června budou na obloze nad Evropou platit rozsáhlé zákazy letů. Pozadím má být cvičení NATO. V případě plánování letu na dovolenou v termínu 12. až 23. června byste si nejprve měli ověřit, zda letadlo skutečně poletí. Nad Evropou má být téměř bezletová zóna a je jisté, že  civilní lety budou povoleny jen velmi výjimečně,“ stojí v textu, který se šíří například na Facebooku.

Ale vše je samozřejmě jinak. Jak zjistil Deník.cz, pravdivá je však pouze informace, že toto cvičení skutečně proběhne. „Nepředpokládáme, že by bylo potřeba, aby letečtí dopravci museli kvůli potřebám cvičení rušit lety,“ stojí v prohlášení evropské mezinárodní organizace pro plynulé řízení letového provozu Eurocontrol, které tato organizace poskytla tiskové agentuře Reuters.

„Cvičení Air Defender 23 je největším cvičením vzdušných sil NATO od pádu železné opony. Jako takové svým rozsahem bude vzbuzovat pozornost. I přes tento rozsah ale byl celý jeho plánovací proces nastaven tak, aby se dopady na civilní, specificky komerční letectví minimalizovaly, a to i v pořadatelské zemi, kterou je Německo,“ uvedla pro Deník mluvčí Velitelství vzdušných sil Armády České republiky Zuzana Sekaninová.

Více v článku na Deník.cz


author