Asi bylo jen otázkou času, kdy na údajnou kauzu ohledně přidávání mouky vyrobené z hmyzu do běžného pečiva zareagují i politici, kteří se snaží sbírat body mezi lidmi, kteří čtou dezinformační weby. A stalo se tak. „Pokud dáte naší straně důvěru v příštích volbách, tak jediní cvrčci, které v naší zemi zkonzumujete, budou ti, kteří vám vletí do pusy, až se půjdete proběhnout či projet na kole někde do přírody,“ napsal Jindřich Rajchl. Jak to chce udělat nenapsal a v jeho případě jde sledovat i jasnou nekonzistentnost názorů. Ještě nedávno byl členem Trikolory, která prosazovala volný trh.

Tématu se chytl i Tomio Okamura (SPD). „EU teďka nově povolila potraviny, kde jsou přidáváni brouci a hmyz, konkrétně cvrčci, kobylky, larvy potemníka a sarančata. To jsou ty návrhy těch zelených fanatiků. To znamená přestat jíst maso a začít jíst brouky a hmyz. Ostatně vládní koalice na to už vyhlásila dotační program,“ hřímá na tiskové konferenci bojovník proti hmyzu Tomio Okamura.

Vše se má však samozřejmě jinak. Nikdo nikoho nebude nutit jíst výrobky z hmyzu. Ty budou muset být řádně označeny. Výroba takových produktů je (zatím) výrazně dražší a tak se nepředpokládá, že by se staly běžným jídelníčkem. Mouka z hmyzu je navíc neskutečně drahá. Cenově se mouka pohybuje okolo 160 Kč za 100 gramů. Alza ji prodává například za 189 Kč za 100 gramů. Z hotových výrobků stojí za vyzkoušení chleba s cvrččí moukou za zhruba 60 Kč, který najdete například v obchodech Penny Market. Populární jsou ale i zmiňované tyčinky – 40 gramů vás vyjde přibližně na 50 Kč. Ty prodává třeba Rohlik.cz, ale i Alza nebo BiOOO. Je tedy zřejmé, že výrobky z hmyzu se nestanou běžnou součástí základních potravin.

„Výrobci musejí EU žádat o schválení pro každý hmyz, který chtějí uvést na trh. Pokud se hmyz používá v potravinách, musí to být označeno – název druhu musí být uveden v seznamu složek. Hmyz je považován za výživný a bohatý na bílkoviny a je součástí běžné stravy v mnoha zemích. Může také přispět k udržitelné stravě, protože ho lze chovat relativně úsporným způsobem. Může ale představovat riziko pro alergiky. Příslušné informace o alergiích se musejí povinně uvádět, zdůrazňuje Evropská komise,“ píše Asociace soukromého zemědělství ČR.

V Česku jedlý hmyz prozatím ošetřuje veterinární zákon, který doznal úpravy před dvěma lety. Novela tehdy vyjasnila podmínky pro chov hmyzu jako hospodářských zvířat určených k lidské spotřebě, ale i stanovení hygienických požadavků na podniky vyrábějící potraviny z hmyzu.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.