Už jednou náš web psal o tom, že někdejší hvězda maistremových médií a následně hvězda dezinformačních médií Soňa Peková šíří bizarnější a bizarnější teorie. Vše začalo v roce 2020, kdy předpověděla, že do Vánoc virus SARS-CoV-2 způsobující onemocnění COVID-19 zmizí. Nestalo se tak. Z Pekové se následně stal „odborník“ na očkování, Ukrajinu a nyní i historii.

“Kdo považoval Pekovou za možná trochu excentrickou, stále ale erudovanou vědkyni, dostal poslední a největší ránu na začátku března. Bioložka v rozhovoru pro Nadační fond Svědomí národa vášnivě obhajuje panslovanskou ideu, mocně raženou právě Rusy. Genetické testy prý prokázaly, že Slované jsou prastarý národ, jehož hlavní slabinou je příliš holubičí povaha. To nejlepší ale přišlo v samotném závěru interview: z historických pramenů podle Pekové vyplývá, že ústřední postava křesťanství, Ježíš, byl modrooký blondýn hovořící nesrozumitelnou řečí. Jediné logické vysvětlení prý je, že byl také Slovan. Diskuse o tom, jestli se vědkyně zbláznila, díky tomuto výroku považujeme za uzavřené,“ glosuje týdeník Hrot.

Peková tak přišla s teorií, kterou dosud šířily jen recesistické weby. Už v březnu jsme upozorňovali, že Peková také šíří nesmysly o bájné Atlantidě.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.