O předminullém víkendu se masově rozšířila fotka papeže Františka ve stylové bílé bundě s velkým křížem. Když se objevila informace, že jde o obrázek vytvořený umělou inteligencí, mnozí zůstali v šoku. Fotografie totiž vypadá velmi autenticky a přebrala ji i velká média.

Podobizna, která v posledních dnech rozčeřila sociální sítě, ale ve skutečnosti neexistuje. Vytvořila ji totiž umělá inteligence (AI), konkrétně generátor Midjourney, který zpracovává již existující snímky. A čím více podkladů pro svou práci má, tím přesvědčivější výsledek dokáže zhotovit.

Stejně jako papež v péřovce tak mnohé pobavila i další tvorba AI. Na fotkách, které se nikdy nestaly, byl zachycen například bývalý americký prezident Donald Trump, kterému v USA hrozí obžaloba. Na obrázcích se podnikatel zuřivě brání policistům, na něž hystericky křičí Trumpova žena Melania.

Dezinformátoři tak mají k dispozici nové nástroje. „Dříve to lidem dalo strašnou práci, museli si hrát s grafickými nástroji a bylo to složité. Dneska řeknete vygenerujte mi papeže s bílým kabátem a máte to hned. Jediné, podle čeho se téměř vždycky pozná, že nejde o reálnou fotografii, je, že nemá správný šum, který je v kamerách. Umělá inteligence by totiž musela začít předstírat, že fotka byla vyfocena nějakým foťákem a to může být o hodně těžší,“ říká odborník z ČVUT Jiří Matas.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.