Na Facebooku se momentálně virálně šíří video, ve kterém poslankyně za SPD Karla Maříková de facto jen čte článek MF Dnes o zneužívání sociálních dávek. Článek informuje o tom, že miliony korun určené na příspěvky na děti, humanitární dávky nebo příspěvky pro Ukrajince lidé rozkradli. Resort spustil elektronický systém, který měl žádosti vyřídit bez zásahu lidí. Jenže neodhalil podvody a vyplatil podle pracovníků úřadů práce miliony neoprávněně. A když prý úředníci vyzvali ředitele, aby systém kvůli chybám vypnul, odbyl je, že aplikace šetří desítky milionů a zneužité miliony jsou jen zlomkem.

Jenže video se šíří v době, kdy Úřady práce k dané věci už přijaly opatření. „Vyplácení příspěvku pro solidární domácnost není pozastavené. Některé žádosti jsou nyní ve stavu ‘zamítnuto’, tyto žádosti je nutné ověřit na kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR. Vzhledem k podezřením, že může docházet k podvodům, musíme ověřit širší skupinu ubytovatelů a také zdokumentovat propojení s osobami z Ukrajiny, které jsou v solidárních domácnostech ubytovány. Ostatní žádosti jsou vypláceny standardně jako v předchozích měsících,“ řekla mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Úřad práce v aplikaci píše, že se v poslední době objevily podvody kolem proplácení, proto musel zavést řadu kontrol a žádost mohla být zamítnuta. „To nutně neznamená, že je něco špatně. Ale pravděpodobně je ve Vaší žádosti některá skutečnost, kterou nyní potřebujeme prověřit. Toto prověření lze provést pouze osobně,” informuje úřad. Požádal, aby lidé s sebou přinesli nájemní či podnájemní smlouvu, doklad o době poskytování ubytování a o tom, že bydlení splňuje požadavky. Nutný je také doklad o vlastnictví bankovního účtu.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.