V souvislosti s víkendovou demonstrací na Václavském náměstí chtějí někteří lidé odvést pozornost od násilností před Národním muzeum a poukazují na to, že jeden z mužů na protidemonstraci držel ukrajinskou vlajku s nápisem „C14“. Muž podle všeho byl Čechem a možná ani netušil, co na vlajce přesně je. V diskuzním vláknu na sociální síti Twitter se zpravodajskému serveru Romea.cz ozval muž, který na jedné z fotek vlajku drží.

Možná už se k vám dostala nebo třeba dostane moje fotografie, kde u kašny před Národním muzeem držím ukrajinskou vlajku se znakem Karpatské Siče. Mnohými jsem za to byl označen za podporovatele neonacismu a podobně.  Uveďme tedy věci na pravou míru… Vlajku kterou držím, přivezl můj kamarád přímo z Ukrajiny, kde ji získal od členů dobrovolnického praporu Karpatská Sič jako poděkování za materiální pomoc, kterou přivezl. Jde o 49. prapor pěšího vojska Karpatská Sič, který je přímo součástí ozbrojených sil Ukrajiny (ZSU) se všemi právy i povinnostmi. Zdůrazňuji, že na Ukrajině je propagace nacistických symbolů, textů apod. trestná!

Zmíněná jednotka, kterou projdou téměř všichni zahraniční dobrovolníci (vyjma veteránů, kteří mohou sloužit u speciálních sil), se účastnila mnoha zásadních bitev této hnusné války. V mých očích jsou její členové – ať už vojáci, medici, kuchaři nebo lidé z týla – hrdinové, kteří nasazují (a mnozí bohužel i ztratili) své životy v boji za svobodu a nezávislost.

Chápu, že někteří si Karpatskou Sič spojují pouze s událostmi druhé světové války, případně s jejich novodobými počátky v roce 2014. Tato Sič byla právě kvůli extremistickým postojům v roce 2018 rozpuštěna přímo SBU. Od roku 2022 se jedná o řádnou jednotku Ukrajinské armády, ve které slouží mnoho zahraničních dobrovolníků, včetně Čechů.

Tím, že jsem se na veřejnost postavil s tímto praporem, jsem chtěl vyjádřit svůj dík a obdiv lidem sloužícím v jediné oficiální Karpatské Siči. Nic víc, nic míň,“ uvedl Pavel Trávníček na Facebooku.

Faktem ovšem je, že skupina C14 má opravdu temnou minulost. Nápis Karpatska Sič může z hlediska historie odkazovat na Hnutí ukrajinských nacionalistů na Podkarpatské Rusi, které se původně nazývalo „Ukrajinská národní obrana“, později bylo přejmenováno na „Karpatská Sič“. S tzv. “sičovci” je spojený útok v noci z 13. na 14. března 1939, kdy cca 350 sičovců přepadlo československý četnický pohotovostní oddíl v Chustu, který se jim však ubránil. Ve skutečnosti byl tento puč zosnován německou tajnou službou, která potřebovala „důkazy“ o neudržitelnosti situace v Československu a nutnosti její likvidace.

V posledních letech byla však aktivní i skupiny východoevropských neonacistů s názvem Karpatska Sič. Inspirovala se například hrůznými činy Brentona Tarranta, který v Novozélandském Christchurchi zabil během teroristického útoku 51 muslimů. Skupina tajně šířila zakázanou literaturu, včetně střelcova manifestu. Ukrajinská Služba bezpečnosti (SBU) proti ní udělala v roce 2020 v Kyjevě a Charkově úspěšnou razii.

Ukrajinsky psaný nápis Січ pak bývá také velmi často interpretován jako C14, což byla neonacistická bojůvka zapojená od útoků na Romy na Ukrajině. C14 – známá také jako Січ – vznikla v roce 2010 jako mládežnické křídlo ultranacionalistické politické strany Svoboda. Někteří lidé se domnívají, že číslo 14 v názvu skupiny je odkazem na heslo 14 slov, které vymyslel americký bělošský rasista David Lane, což členové skupiny popírají. Tvrdí, že C14 jen připomíná slovo Sič – název pro správní centra kozáckých osad v 16.-18. století – v cyrilici (Січ). C14 byli jednou z krajně pravicových skupin aktivních během revoluce na Euromajdanu v letech 2013-2014.

V listopadu 2017 byla skupina C14 zařazena do databáze Terrorism Research & Analysis Consortium – neboli TRAC – amerického zdroje informací o politickém násilí všeho druhu. V roce 2018 byla skupian C14 jednou z aneonacistických organizací, která útočila na romské tábory na Ukrajině. V roce 2020 se skupina rozpadla a jejím nástupcem se stala nová organizace Nadace pro budoucnost.

Věc tedy nasvědčuje tomu, že ukrajinská vláda se snaží držet odstup od neonacistických bojůvek. Nějaké drobné kořeny však v zemi tyto nálady mají.

Zdroj: Romea.cz


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.