Dezinformační web AC24 přišel s teorií, že ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj má tajného dvojníka. Ten se prý omylem objevil v záběrech polské televize ve stejném oblečení jako prezident Zelenskyj při návštěvě amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjevě.

Dotyčným „dvojníkem“ je ale Zelenského tělesný strážce Maksym Doněc, který podle agentury Reuters od května 2019 řídí prezidentovu ochranku. Doněcova identita není žádným tajemstvím – byl jmenován šéfem Zelenského ochranky již v roce 2019 a o jeho jmenování psala i mezinárodní média. Jeho přítomnost na záběrech z Bidenovy návštěvy tedy není žádná „náhoda”, jak naznačují nepravdivé příspěvky. Doněc je takřka neustále viděn na veřejnosti po boku Zelenského, zejména v roce 2022 během mnoha prezidentových pracovních cest. Snímky lze vidět na webových stránkách prezidentské kanceláře, například během pracovní cesty prezidenta do Charkovské oblasti 29. května 2022. Doněc má dokonce fanouškovské stránky na Instagramu a na TikToku, přičemž druhý jmenovaný účet má více než 280 000 sledujících.

Zdroje: ČTK, AFP


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.