Jindřich Rajchl pořádá se svou stranou PRO další demonstraci 11. března 2023 na Václavském náměstí. Ladislav Vrabel totiž pořádání demonstrací již vzdal a tak se snaží Rajchl mobilizovat aktivisty navštěvující demonstrace ve svůj prospěch. Rajchl se tak mimo jiné snaží své příznivce přesvědčit, že půjde o masovou demonstraci. Účast samozřejmě ani my nemůžeme odhadnout. Už dnes je však jisté, že si pomáhá tím, že šíří lži. Například o tom, že v den demonstrace jsou již dnes vyprodány místa ve vlacích a dopravci chystají připojit další vagóny.

Náš web oslovil všechny 4 nejvýznamnější vlakové dopravce v ČR. České dráhy, Leo Express, Regio Jet a Arrivu. Ani jeden z dopravců neví nic o enormním zájmu na tento den. České dráhy také disponují rezervačním systémem, ze kterého je zřejmá obsazenost konkrétních vagónů. Nic nenasvědčuje tomu, že by vlaky byly nějak nadprůměrně obsazené.

S tímto zjištěním Jindřicha Rajchla konfrontoval i projekt Slušnočech. Rajchl slušné dotazy odkud má informace o enormním zájmu nazval „trollingem“ a dotazujícího „trollem“.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.