Markéta Pekarova Adamová údajně podle nahrávky, která se nyní šíří na Facebooku, měla vystoupit proti seniorům a odchodu do důchodu. Měla říci, že lidé „půjdou z práce do LDN dožít a pak už končí“ a měla to ospravedlnit slovy „„my bychom postupně dospěli k tomu, že by nebylo na důchody.“

Ve skutečnosti však toto neřekla a video bylo sestříháno. „Ve skutečnosti se však jedná o sestříhanou nahrávku složenou z nesouvisejících vět. Slova o dožívání v LDN Pekarová uvedla jako ilustraci toho, jak by důchodový systém fungovat neměl. Ze záznamu celé debaty je tak zřejmé, že sdílená nahrávka byla spojená z vystřižených nesouvisejících částí televizní debaty. Skutečná vyjádření Markéty Pekarové Adamové navíc odporují tomu, co v upravené nahrávce zaznívá. Nemluvila o tom, že by mělo dojít ke snížení prostředků na důchody ani o umisťování lidí na LDN,“ upozorňuje Demagog.cz.

Více v článku na Demagog.cz.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.