Na Facebooku se momentálně šíří text, který obsahuje několik nepravd a je přisuzován Matějovi Stropnickému, tedy bývalému politikovi za Zelené. Nepodařilo se nám dohledat autenticitu textu. Matěj Stropnický ho na Facebooku nemá. Co je však faktem, pokud text je pravý, jedná se o velmi starý text. Minimálně z roku 2017 a nemá vztah tedy k současným prezidentským volbám, ačkoliv je tak představován.

V textu se nachází minimálně dvě nepravdy. Rozhodně není pravdou, že od roku 1989 je Babiš prvním ministrem financí, který sestavil vyrovnaný rozpočet a ještě skončil s přebytkem. Že ČR hospodařila s přebytkem se stalo už v letech 1993-1995, tedy za vlády ODS.

Rozhodně není pravdou, že „všechny jeho firmy působící na území ČR, mají sídlo v ČR. Tedy zde platí daně.“ Andrej Babiš prostřednictvím svých firem figuruje v kauze Pandora Papers, „V červenci roku 2009 požádala francouzská právní kancelář DB Artwell Advocats své kolegy z Panamy (právní kancelář Alcogal) o speciální službu pro svého českého klienta: zákazník chtěl anonymně založit firmy v diskrétních daňových rájích. Tím klientem byl Andrej Babiš, dnešní český premiér. O čtyři měsíce později Babiš tuto strukturu využil, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun) – svým způsobem neudělal nic jiného, než že poskytl sám sobě půjčku. A to na nákup šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii včetně zmíněného zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží,“ píše web Investigace.

Ostatní tvrzení jsou z části zavádějící. Andrej Babiš zaměstnává prostřednictvím svých firem ve svěřeneckém fondu desetitisíce lidí, Agrofert je však znám tím, že vyplácí velmi nízké mzdy.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.