Výkřiky o tom, že po 33 letech demokracie nebudou byty, elektřina nebo teplo se objevují poslední dobou na sociálních sítích. Například jeden z takovýchto příspěvků má 5 tisíc sdílení.

Ve skutečnosti to, že by byl nedostatek plynu nebo elektrické energie, nehrozí. Zásobníky plynu jsou dostatečně plné, aby naše země přežila zimu. Jak je zřejmé, po tuhých mrazech na konci listopadu a na začátku prosince se dokonce začaly zásobníky opět plnit. K 15. lednu web udává, že jen zásoby v zásobnících stačí na 126 dní běžné spotřeby a na 489 dnů pro domácnost za předpokladu, že by do ČR neproudil žádný plyn, což se neděje. Cena plynu pro evropský trh v úterý pokračovala v poklesu a dopoledne přechodně sestoupila až na 80 eur (zhruba 1940 Kč) za megawatthodinu (MWh), tedy nejníže od června. Předpokládá se, že i v budoucnu by ceny plynu a elektřiny měly spíše klesat.

Co se týká ceny bydlení, současná inflace by paradoxně do budoucna mohla ceny nemovitostí snížit. Vysoký úrok totiž spíše nutí lidi, aby se ponechali úspory na účtech a s nákupem nemovitostí počkali. Pořizovat si byty či domy v této době se zkrátka nevyplatí. To však může mít příznivý vliv na trh s nemovitostmi. Makléři budou muset zkrátka jít s cenou dolů, aby nemovitosti prodali. Už nyní média hlásí, že klesají ceny starších nemovitostí s horší energetickou zátěží. „Reálně ceny nemovitostí tento rok již klesají vzhledem k vysoké inflaci. Nominálně klesají také, ale v řádech několika málo procent nebo stagnují. V zimě očekáváme pokračující stagnaci a mírný pokles cen u bytů a rodinných domů,“ píše například realitní společnost Remax. Protože zároveň roste tlak na zvyšování mezd a zaměstnavatelé se snaží v rámci svých možností zaměstnancům přidat, zdá se, že postupně podíl peněz vynaložených na bydlení (v procentech rodinného rozpočtu) postupně vrátí na hodnoty před krizí nebo alespoň na nějakou přijatelnější hodnotu.

Příspěvky tohoto typu tedy považujeme za nesmyslné strašení.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.