Kampaň před 1. kolem prezidentských voleb se ve velkém nesla i v duchu vzájemného trollingu, kdy si lidé utahovali z prezidentských kandidátů. Někteří lidé na sociálních sítích naoko vyjádřili podporu Jaroslavu Baštovi. Účelem bylo ho zpropagovat a sebrat hlasy Andreji Babišovi. Jiní zase začali vytvářet koláže, ve kterých Andreji Babišovi prý vyjadřuje podporu Markéta Pekarová Adamové nebo Petr Fiala. Andrej Babiš si pak evidentní satiru vložil i na Facebook.

„Musím říct, že mě jednání Andreje Babiše velice zklamalo. Včera večer jsme se u francouzského vína z jeho osobních vinic jasně domluvili, že má podpora je ryze diskrétní a nebude ji zveřejňovat. Svůj slib bohužel opět porušil. Nemůžu v tom případě jinak, než své rozhodnutí změnit a svou podporu vyjádřit panu Baštovi. Beru to jako určitý dluh vůči panu Okamurovi, který nás podpořil v senátních volbách. Ráda bych vyzvala i všechny, kteří dosud důvěřovali panu Babišovi, aby můj příklad následovali,“ reagovala Markéta Pekarová Adamová.

Nutné však dodat, že kromě těchto vzájemných popichování se prezidentská kampaň na sociálních sítích vedená Babišem odehrává víceméně v klidu. Jinak je to v řetězových e-mailech, které útočí na Petra Pavla a Danuši Nerudovou.

Pozdvižení na sociálních sítích vzbudil newsletter, který se v posledních dnech objevil v e-mailových schránkách voličů hnutí ANO. Mimo novoročního přání e-mail varuje před údajným „brutálním utahováním opasků“, které má po prezidentských volbách chystat současná vláda.  „Zvyšování daní. Snižování penzí. Zvyšování odchodu věku do důchodu. Snižování rodičovské. Zvyšování DPH. Omezování sociálních dávek. Zdravotní péče pro bohaté. Zavedení školného. Zrušení stavebního spoření. Omezování svobody slova. Vláda Petra Fialy ztrácí jakékoliv zábrany,“ stojí ve zprávě.

Obsah e-mailu se pak rozhodl Marian Jurečka uvést na pravou míru a vyvrátit podle něj lživá tvrzení. „Že se chystáme snížit penze? To je ale blbost! Důchody jsou ze zákona pravidelně valorizovány!! Jen za minulý rok jsme je zvýšili v průměru o 2 500 korun a letos od ledna znovu o asi 890 korun,“ upozornil rozhořčeně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Bojovat čestně chce kuráž, bohužel ne všichni ji mají. Asi proto posílá Andrej Babiš voličům e-mail plný lží. Není veřejným tajemstvím, že Babiš je soudem uznaný lhář a nejen to. Omezovat svobodu slova nikdo nechce, nebudeme ale přihlížet tomu, když někdo dělá z lidí hlupáky,“ odsoudil taktiku hnutí ANO.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.