Na Facebooku, ale také řetězovými e-maily, koluje tabulka o tom, že si poslanci v Poslanecké sněmovně údajně jedí za výrazně nižší ceny než jsou běžné. Tabulka uvádí, že za kuřecí řízek údajně platí poslanci 54 Kč, kuřecí steak 71 Kč nebo za guláš 63 Kč. Ve skutečnosti však tato tabulka koluje internetem už od roku 2011. A ačkoliv i momentálně jsou v poslanecké kantýně ceny podobné cenám spíše v jídelnách, tyto částky jsou výrazně vyšší. Věci se věnoval Demagog.cz.

„Stejný jídelní lístek se nicméně na internetu šíří už od roku 2011, kdy se objevil na jednom z blogů na portálu iDNES.cz. Dokument (.doc), jehož součástí je ceník jídel ve zcela totožném formátu jako ve facebookovém příspěvku, tehdy zveřejnil i web lubomirchytil.cz. Postupně jej začali přebírat i účastníci některých internetových diskuzí, např. na serveru Audioweb.cz či v diskuzi na webu Aktuálně.cz atd.

Zda ceny uváděné v tomto jídelním lístku odpovídaly skutečným cenám v roce 2011 se nám ve veřejně dostupných zdrojích dohledat nepodařilo. Na nízké ceny ve sněmovní kantýně nicméně v roce 2016 upozorňovala redakce zpravodajského serveru Aktuálně.cz. Podle jejích informací si tehdy poslanci mohli koupit smažený kuřecí řízek za 58 Kč, což je téměř stejná cena, kterou zmiňoval dokument z roku 2011 (.doc).

V roce 2018 se pak proti nízkým cenám ve sněmovní restauraci vymezovali někteří poslanci, například zástupci Pirátů či Kateřina Valachová (ČSSD). Ta tehdy na twitteru zveřejnila fotografie jídelního lístku, dle kterého se např. cena kuřecího řízku pohybovala kolem 70 Kč. Oproti roku 2016 se tak ceny zvýšily. Vepřový steak s hranolky poslance v roce 2018 vyšel na celkem 96 Kč, což je cena dvakrát vyšší, než kterou uvádí facebookový příspěvek pro rok 2022.

Co se týče posledních veřejně dostupných informací o cenách ve sněmovní kantýně, na jaře 2022 se tímto tématem zabývala redakce MF DNESKancelář Poslanecké sněmovny v dubnu v reakci na její dotaz publikovala jídelní lístek (.pdf), v němž stojí, že za smažený kuřecí řízek poslanci platí 105 Kč (str. 3), za vepřový steak s hranolky celkem 152 Kč (str. 2). Jedná se tedy o ceny výrazně vyšší, než které obsahuje údajně platný ceník, jenž je součástí námi ověřovaného příspěvku,“ zjistil Demagog.cz.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.