I do českých médií se dostala zpráva, že údajně „Centrální argentinská banka navrhla, že by mohla jedna z argentinských bankovek mít na jedné straně podobiznu Lionela Messiho a na druhé straně vítězný tým mistrů světa.“ Vyšel o tom článek například na TN.cz. Mělo se tak stát po vítězství argentinského týmu na MS ve fotbale.

Ve skutečnosti bylo však vše myšleno jako vtip. Poprvé se informace o bankovce s Messiho portrétem objevila 19. prosince v mexických ekonomických novinách El Financiero. V článku bylo napsáno, že ještě před začátkem finálového zápasu probíralo vedení argentinské centrální banky možnosti oslav možného vítězství a nového světového titulu. El Financiero však své zveřejnění založilo na nepřesném prohlášení novináře Bloombergu Ignacia Olivera Dola. Ten se 15. prosince zúčastnil schůzky s vedením Argentinské centrální banky, kde se podle něj projednávala bankovka s tváří Messiho. Teprve později Dol objasnil, že nápad byl předložen jako vtip a nikdo o něm vážně nediskutoval. Mimochodem, deník El Financiero na konci článku také uvedl, že informace o bankovce s Messim byla vtipem jednoho ze zaměstnanců centrální banky. Tento detail ale zřejmě unikl zbytku médií a uživatelům sociálních sítí, kteří zprávu vzali vážně. Ilustrace pak byla dílem deníku El Financiero.

Více na Provereno


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.