Na sociální síti Facebook se šíří závistivé příspěvky, které tvrdí, že rodiče ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mají izraelské občanství a v Izraeli žijí v luxusní vile. Náš web prohledával jakékoliv věrohodné informace o tom a nic nenašel. Jediné, co jsme našli, je podobně laděný článek z ruského webu Zavtra (Zítřek) což jsou ruské noviny obdivující stalinismus.

Na stranu druhou, možné to je. Otcem ukrajinského prezidenta je totiž velmi uznávaný vědec Alexandr Semjonovič Zelenskyj. V roce 2005 získal akademický titul profesor katedry informatiky Ekonomického institutu Krivoj Rog. Alexander Zelenskyj vždy uváděl svou vědeckou práci do praxe. Jejich logickým pokračováním a rozvojem bylo vytvoření automatizovaného systému řízení těžby ve společném mongolsko-ruském podniku ERDENET, který buduje jedno z největších světových ložisek mědi a molybdenu. S tímto závodem spolupracoval více než 20 let. Pokud se tedy podílel na těžbě v Rusku, bezesporu si nějaké peníze vydělal. Prezidentova matka Rimma Vladimirovna Zelenská pracovala 40 let jako inženýrka a zabývala se strojírenskými technologiemi.

Prezidentovým dědečkem byl Semjon Ivanovič Zelenskyj. Účastník 2. světové války, kdy bojoval za Rudou armádu, protože pradědeček Vladimíra Zelenského a tři jeho prastrýcové byli zabiti během holocaustu. Volodomyr Zelenskyj se nikdy netajil židovskými předky.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.