Na Facebooku se šíří další bizarní video neúspěšné kandidátky do senátu Petry Rédové, která předtím o sobě sdílela příspěvky ve kterých byla představována jako zdravotní sestra z brněnské JIP, ačkoliv se ukázalo, že to není pravda. Náš sesterský web Faktické.info nedávno psal, že šíří hoax o smrti dítěte, respektive o příčině jeho úmrtí. Rédová však neotálela a šířila video, ve které tvrdí, že na protivládní demonstraci 17. listopadu bylo 60 000 lidí.

Aktivisté z Illumicat přitom spočítali, že před Českou televizí na demonstraci bylo 1800 lidí. To znamená 30x méně. Připusťme ovšem, že špatné počasí některé aktivisty odlákalo a k ČT nedošli. Policie ČR odhadovala účast na několik tisíc. Novináři pak na 3000.

Někteří aktivisté jako důkaz vysoké účasti předkládají fotografie ze zaplnění jednoho jízdního pruhu na Nuselském mostě. I za předpokladu, že by Nuselský most byl plný od začátku do konce, tak jeho délka je 485 metrů a šířka 26 metrů. Šířka jednoho jízdního pruhu bude tedy přibližně 11 metrů (v prostředku je oddělovací pás). Dostali bychom se tedy na plochu kolem 5 000 metrů čtverečních. Na tuto plochu se opravdu nemůže vejít 60 000 lidí, ani 20 000 lidí. Na fotkách je navíc zachycen průvod lidí a lidé v průvodu vždy mají mezi sebou velké rozestupy. Číslo kolem 3-5 tisíc účastníků je tedy reálné.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.