Volby do obou komor kongresu měly být velkým vítězstvím republikánů, kteří tak chtěli zatopit americkému prezidentovi Joe Bidenovi a připravit si půdu pro prezidentské volby, ve kterých se zřejmě Donald Trump pokusí dostat zpět do čela USA. Volby skončily nakonec spíše patem. Demokraté budou mít lehkou většinu v senátu, republikáni ve sněmovně reprezentantů.

Každopádně i v českém prostředí (1, 2) se šíří, že republikáni svou kampaň stavěli na odmítnutí pomoci Ukrajině. Měli údajně rozdávat letáky s textem: „Řekněte NE vojenské pomoci Ukrajině. Nás jako republikány bude zajímat pouze naše hranice. Ukrajina bude muset vyúčtovat každý dolar, který na ně Spojené státy utratily. Váš hlas je důležitý.“ Jenže to. se zdá, není pravdou.

V prvé řadě oficiální materiály republikánů vypadaly jinak. Vždy zde bylo uvedeno alespoň jméno a místo kde mají lidé volit. Lidé si totiž nevolí stranu, ale konkrétní kandidáty.

Leták také obsahuje frázi „has spent on thier heads“, takovýto frazeologismus v angličtině neexistuje.

Tato fotografie však byla zjevně skutečně pořízena v Americe. V pozadí je vidět část nápisu lékárny (na obrázku je vidět prvních pět písmen), která je vyrobena ve stejném stylu jako u odpovídajících divizí řetězce Walmart. Tento obrázek je zároveň jediným důkazem, kterým uživatelé internetu podporují svá prohlášení o celé kampani Republikánské strany USA. S největší pravděpodobností tedy nebyl dílem strany, ale nějakého aktivisty. Podle toho, že se leták objevil první na ruském Telegramu a kvůli špatné angličtině lze soudit, že je to dílo nějakého Rusa žijícího v USA.

Zdroj: Provereno


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.