V únoru, krátce po invazi Ruska na Ukrajinu, se mezi prorusky zaměřenými stal hitem text Petra Štěpánka z hnutí Trikolóra. Jedná se o na Facebooku publikovaný příspěvek s názvem „Malé osvěžení paměti aneb Ukrajinská protože“. V něm Štěpánek opakuje narativy šířené Ruskem. Tvrdí například, že v roce 2014 se Ukrajiny zmocnily ultranacionalistické síly, ačkoliv výsledek voleb byl takový, že ultranacionalistické síly dohromady měly 6,5 % hlasů. Také líčil válku na východě země jako jednostranný akt Ukrajiny proti vlastním obyvatelům a absolutně nezohlednil fakt, že samozvané republiky byly od počátku podporované Ruskem jak finančně tak vojensky. Náš web se tomuto proruskému pamfletu tehdy věnoval a rozebral jednotlivá tvrzení.

Ověřovna České rozhlasu si nyní všimla, že text je přisuzován jinému Petru Štěpánkovi a to oblíbenému herci z mnoha seriálů. „Herec Petr Štěpánek – jeden z mála, kterému ještě zůstává rozum v hlavě. Určitě by to podepsal každý občan České republiky, který má ještě zdravý rozum! Petře, děkujeme za všechny. Pro školy povinná četba,“ stojí v řetězovém e-mailu.

Ten ale o řetězovém e-mailu patrně nikdy neslyšel, s jeho obsahem totiž nemá vůbec nic společného. Jak jde zjistit jednoduchým zkopírováním části textu do vyhledávače Google, jeho autorem je ve skutečnosti politik Petr Štěpánek z hnutí Trikolora. Jde tedy o zcela jiného člověka. Právě politik Petr Štěpánek zveřejnil tento text 22. února 2022, tedy dva dny před vypuknutím ruské invaze na Ukrajinu, na svém facebookovém profilu.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.