V souvislosti se svatováclavskou demonstrací lidí, kteří sebe sami označují za vlastence, ačkoliv někteří z nich nepokrytě lobují za ruské zájmy, je zajímavý i pohled na další otázku. Na akci totiž vystoupili dva přední představitelé AfD: bavorský předseda strany Petr Bystroň a europoslankyně Christine Andersonová. Ohledně toho je nutné si připomenout postoj AFD k sudetské otázce. Není totiž tajemství, že tito lidé zároveň rádi poukazují při každé příležitosti na to, že se nějaký politik účastnil sovětskoněmeckých akcí nebo vyjádřil fakt, že se Čechoslováci na sudetských Němcích po válce dopustili při divokém odsunu zločinů proti lidskosti.

AfD totiž jasně vystupuje proti České republice. Známá je například interpelace tehdejší kancléřky Merkelové, kdy na půdě spolkového sněmu položil jeden z poslanců otázku za celý poslanecký klub. V ní se ptal, jaké kroky německá vláda udělá k zrušení diskriminačních dekretů, za návrat vyhnanců do domoviny a za majetkové odškodnění. Tehdejší Poslanec AfD Stephan Protschka zase upozornil, že spolková vláda otázku Benešových dekretů v rámci zachování dobrých vztahů s Českem neotevírá.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.