Poslanec za SPD Jiří Kobza opět pobavil širokou veřejnost. Asi znáte kauzu, kdy vydal příspěvek o nebezpečnosti chemtrails. Nyní přišel s jasným důkazem, že prý Američané nebyli na měsíci. „Dnešní zpravodajství čt24 mne pobavilo. NASA prý vyšle sondu na Měsíc, na které budou figuríny, na kterých je tkáň, na které prý budou zkoumat vliv radioaktivity a kosmického záření. Bum! Takže Apollo nic nezjistilo? Zjišťují to až nyní? (…) Myslím, že tím je konečně zodpovězená otázka, zda Američané byli na Měsíci a nebo, zda šlo o Hollywood. Asi si myslí, že už jsme zapomněl,“ napsal zcela vážně na svůj Facebook.

Jenže Kobza jen neposlouchal ČT24 pozorně nebo danou zprávu nepochopil. Ta totiž hovořila o ženských figurínách. „NASA vyšle do vesmíru nelidské astronauty. Figuríny Helga a Zohar, které byly vymodelovány podle ženského těla, se vydají na cestu kolem Měsíce v rámci mise, která bude zkoumat radiační rizika pro astronautky. Jedna z figurín bude během letu vybavena nově vyvinutou ochrannou vestou proti radiaci, druhá poletí bez ochranného prvku. Mise Artemis 1 má podle plánů odstartovat ještě letos. Cílem programu Artemis je návrat člověka na Měsíc poprvé po více než padesáti letech. Na rozdíl od programu Apollo ale tentokrát NASA plánuje, že posádky nebudou jen čistě mužskou záležitostí, na povrchu Měsíce by tak poprvé měla přistát i žena. Jenže existují důkazy, že ženy jsou vystaveny většímu riziku škodlivých účinků vesmírného záření. Proto pro ně také platí jiné mezní hodnoty radiace než pro muže. Studie vystavení mužů a žen radiaci naznačují vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny u žen, další výzkumy zase zjistily, že vesmírné záření pravděpodobně ovlivňuje funkci jejich reprodukčních orgánů,“ psala ČT24.

Článek je z května. Jak však ukazuje vyhledávač Google i nyní hovořili na ČT24 o ženských figurínách. Asi nemusíme dodávat, že v roce 1969 posádku lodi Apollo 11 tvořili tři muži a to Neil Armstrong, Buzz Aldrin a Michael Collins. První dva dny 20. července 1969 vstoupili na povrch Měsíce.

Existují konspirační teorie, že celý program Apollo byl podvod a záběry z Měsíce byly natočeny v pozemských studiích. Inicioval je především Bill Kaysing svou knihou We Never Went to the Moon v roce 1974. Teorie předpokládají utajení stavu věcí ze strany desítek tisíc pracovníků zapojených do lunárního programu, stejně jako aktivní spolupráci Sovětského svazu. Odmítači reálnosti letů na Měsíc hledají potvrzení pro své přesvědčení například ve fotografiích pořízených astronauty na Měsíci – podle nich jsou na fotografiích špatné směry a tvary stínů, měly by být vidět hvězdy, americká vlajka nemůže na Měsíci vlát… Tvrdí, že nelze přežít průlet Van Allenovými pásy, nebo že motor lunárního modulu by při přistání vytvořil kráter. Jejich argumenty vycházejí z neznalosti a nepochopení fyzikálních zákonů a byly vědci vyvráceny.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.