TV Nova 10. srpna odvysílala reportáž, jak lidé panikaří kvůli tomu, že ropovodem Družba neteče ropa. Tranzit ropy minulý týden zastavila Ukrajina, protože nedostala z Ruska peníze za tranzit na měsíc srpen. Rusko peníze odeslalo, ale ještě v červenci se mu vrátily zpět. Celá záležitost je v řešení a Českou republiku věc nijak neohrozí. Česko má zásoby minimálně ještě na dvanáct dnů v provozních zásobách pro rafinerie a na dalších 90 dnů jsou zásoby ve státních hmotných rezervách. Česko má podle něj také plnohodnotnou variantu zásobování Transalpinským ropovodem (TAL) z italského Terstu.

Ve skutečnosti na benzínových pumpách k žádné panice nedochází. TV Nova údajnou paniku doložila opakujícími se záběry z jedné proslulé nejlevnější čerpací stanice ONO u Štěrbohol. Na této čerpačce jsou již měsíce dlouhé fronty, protože je zde palivo prostě levnější. Situace na trzích se navíc naopak uklidnila a natankovat kolem 40 Kč za litr mohli řidiči naposledy na konci února. Je tedy logické, že řidiči relativně příznivých cen využívají a čerpají si benzín a naftu i do zásoby. Analytici však předpokládají, že by cena mohla ještě do konce srpna lehce klesnout. Důvodem je pokles marží rafinérií. V celé Evropě průměrné marže rafinerií u benzínu poklesly na dlouhodobý průměr na úroveň deset dolarů za barel, jak tomu bylo před ruskou invazí na Ukrajinu.

„Žádná panika se nekoná, jenom manipulace Novy a snaha ji takovou reportáží vyvolat. Dnes jsem tam shodou okolností kolem půl šesté večer projížděl. Ta fronta tam zrovna byla za poslední období suverénně nejkratší. Jindy sahá až za křižovatku k Europarku, dnes byla poslední auta jenom za odbočkou k pumpě,“ všiml si Michal Žilka.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.