Jak další důkaz údajné fašizace Ukrajiny je do e-mailových schránek lidem nejen seniorského věku rozesíláno video, na kterém je vidět pietní ceremoniál z Ukrajiny, na kterém mají někteří nacistické uniformy. „Tomu však neuvěříte a pak pro Rusko napadlo UKR. Od roku 2014 se fašisti roztahují na Donbase a dál…  Posílání zbraní včetně těžké techniky těmto fašistům není zaslepenost představitelů EU a USA. To je záměrné podporování postupné fašizace celé EU,“ hlásá řetězový e-mail.

Nutné dodat, že video je pravé. Není však aktuální. Pochází z roku 2013. Tehdy se ve Lvově konalo shromáždění, které připomínalo založení divize SS. Tehdy akci tvrdě odsoudil Světový židovský kongres. Akci pořádalo hnutí Svoboda, respektive na akci byl přítomen minimálně jeden poslanec hnutí a vláli na něm vlajky tohoto hnutí. Hnutí však po revoluci na Ukrajině v roce 2014 hraje zcela marginální roli. Stejně jako hnutí Pravý sektor. Naopak jejich podpora je sestupná. Při volbách v roce 2012 získala strana Svoboda 10,5 procenta hlasů a díky tomu 37 poslanců ze 450. Podobnou politickou sílu už potom krajní nacionalisté nikdy neměli. Hned v prvních postmajdanovských volbách v roce 2014 klesli na 6,5 procenta (Svoboda plus Pravý sektor). Po volbách 2019 zůstal těmto strukturám jeden poslanec. Vláda Ukrajiny je jasně proevropská, chce do NATO a Volodymyr Zelenskyj má židovské kořeny.

Rozhodně tedy dění na Ukrajině v roce 2013 nemůže být ospravedlnění napadení Ukrajiny o více než 8 let později. Zvláště, když se ukazuje, že revoluce na Ukrajině měla na nacionalistické tendence na Ukrajině spíše negativní vliv. Soudě podle preferencí a volebních výsledků radikálně nacionalistických a neonacistických stran.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.