Na Olomoucku lidi vyděsily značky k výrobě digitální technické mapy Olomouckého kraje. Povinnost vybudovat digitální technické mapy přitom ukládá krajům zákon a olomoucký Krajský úřad aktuálně pracuje na jejím pořízení. Právě k tomu slouží vlícovací a kontrolní body, které mají podobu dvou bílých čtverců na silnicích v Olomouci.

Jenže noviny v Olomouci se zaměřily na „tajemné značky“, které se objevily ve vozovce. Upozornili na ně zvědaví cyklisté, kterým se svým dohadováním na sociálních sítích podařilo vyděsit místní, kteří se jich obávali dokonce tak moc, že se rozhodli tyto značky přemalovat. „Potýkáme se s tím, že je někdo zamaluje černou či jinou barvou, což znamená, že je musíme nechat opětovně zaznačit a geodeticky znovu zaměřit,“ upozornila koordinátorka mapování za Olomoucký kraj Eva Sztwioroková s tím, že poškození značek je trestným činem.

Značky slouží k tomu, aby kartografové dokázali pořízené fotografie zařadit do mapové projekce a následně je propojit. V tomto olomouckém případě šlo o identifikační značku pro identifikaci a trasování z auta. Pokud tedy uvidíte někde ve svém okolí na silnici podobnou značku, pak to pravděpodobně znamená, že v nejbližší době bude toto místo nafoceno třeba pro Mapy.cz nebo jiný portál. Samozřejmě to není pravidlo. A může se jednat například o zakázku pro komerční sféru nebo samosprávu. Tyto značky mívají různou podobu a na vozovky se malují z prostého důvodu. Barva na asfaltu nějakou dobu vydrží a neohrožuje ji tam vysoká tráva nebo jiné problémy. Navíc z tohoto místa jsou dostatečně kontrastní a lze je jednoduše přečíst i z projíždějícího auta. Pokud je potřeba něco označit mimo civilizaci, tak se k tomuto účelu používají terčíky, které jsou připevněny na tyčce zapíchnuté v zemi.

Nejednalo se tak o tajné QR kódy, které vyznačují možné cíle pro jaderné útoky, jak si místní na sociálních sítích mohli přečíst, a někteří tomu dokonce stihli i uvěřit. Pokud tedy na podobné značky narazíte, rozhodně se nemusíte obávat, že jste dalším cílem!


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.