Na sociálních sítích a webových stránkách se objevila zpráva, že Ukrajinci údajně vylepili v bývalém polském koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau nálepky s protiruskými hesly. „Ptal jste se, proč je nutná speciální vojenská operace. 22. června vlezli Chochlové (nadávka pro Ukrajince) do bývalého koncentračního tábora v Osvětimi a vylepili tam nálepky s nápisem: „Jediný plyn, který si Rusové zaslouží, je Cyklon B,“ tvrdí někteří uživatelé sociálních sítích. Příspěvky o „provokaci“ v muzeu Auschwitz-Birkenau byly zveřejněny i na účtech oficiálních ruských diplomatických misí.

Tisková služba památníku Auschwitz-Birkenau existenci takových nálepek s „rusofobním obsahem“ popřela. ,,Žádné takové nálepky se nenašly – a to ani na místech, která jsou vidět na zveřejněných fotografiích. Podle některých anonymních zpráv se samolepky objevily v areálu památníku 22. června. Záznamy z kamer z posledních dní však neukazují, že by na místech zobrazených na fotografiích, které se dostaly do zorného pole kamer, bylo něco nalepeno. Vše nasvědčuje tomu, že fotografie jsou prosté manipulace a že by tato událost měla být považována za primitivní a neohrabanou propagandu. Všichni myslící lidé na světě by se měli postavit proti využití památníku Auschwitz-Birkenau k propagandě propůjčující důvěryhodnost údajné rusofobii a posilování teorií o nutnosti denacifikace Ukrajiny“, píše se na oficiálním twitterovém účtu památníku Osvětim.

Podle polského webu Konkret 24 mohly být samolepky vystřiženy z jiné fotografie a digitálně zpracovány na snímky bývalého koncentračního tábora. Analýza dokázala, že jde o vyříznuté obrázky z jiné fotografie jpeg.

Ruská média používají tyto fotografie jako důkaz, že Ukrajina a evropské země představují hrozbu pro Rusko kvůli jejich rostoucí nenávisti k Rusům. Ospravedlňuje tím válku, kterou Rusko vedlo proti Ukrajině.

Více na StopFake


author