Snaha poškodit vládnoucí pětikoalici jde tak daleko, že mnozí dezinformátoři si vymýšlí i falešné výroky, které měly říci politici koalice. Zvláště odporné je, že útočí na ženy. Konkrétně na Markétu Pekarovou Adamovou (předsedkyni TOP09) a na Olgu Richterovou (poslankyni Pirátů).

„Kdyby se k Vám náhodou dostala tato řetězová zpráva s „mými“ výroky, nenechte se nachytat. Žádný z nich totiž není pravdivý. Pokud se s tímto podvodem setkáte, upozorněte na to prosím odesílatele. A můžete mu poslat i to, jak se věci ve skutečnosti mají,“ prosí Markéta Pekarová Adamová.

Na Telegramu, na Facebooku a e-maily se mimo jiné šíří, že měla říci výrok „Přímá volba prezidenta se musí zrušit, protože lidi si volí, jak chtějí, a to už nesmíme dopustit.“ Na Facebooku pak výrok šíří například známý proruský aktivista Pavel Matějka. „Tato věta nepatří mně, ale parodickému účtu na Twitteru, který se za mě vydává. Je samozřejmě v pořádku, že lidé volí, jak chtějí. To je předpokladem svobodných voleb,“ vysvětlila Markéta Pekarová Adamová.

Přisuzován ji je také například výrok „Jsem rozhodně proti zvyšování rodičovského příspěvku, pomoci potřebuje Ukrajina.“ Faktem je, že politička byla z těch, které prosazovali zvýšení rodičovského příspěvku z 220 tisíc Kč na 300 tisíc Kč. „Podporuji i to, aby se částka automaticky zvyšovala každý rok,“ dodala. Šíří se i další výroky a ke všem se Markéta Pekarová Adamová vyjádřila.

Jiný falešný výrok je přisuzován Olze Richterové. „Oni mi vždycky z ústředí dají takové notičky, co mám říkat do televize. A já bohužel nepoznám, že je to kolikrát hrozná hovadina a řeknu poslušně všechno, jak je to napsané,“ měla říci. Ve skutečnosti je to dílo parodického účtu „Jsem zděšená“, který si podobné výroky zkrátka vymýšlí. Olga Richterová nedávno vyhrála soud nad Nelou Liskovou, která o ni šířila jiný vymyšlený citát o migrantech. Nela Lisková se musí omluvit a zaplatit političce 50 tisíc korun.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.