Téměř okamžitě poté, co Emmanuel Macron obhájil svůj úřad ve francouzských prezidentských volbách, se mezi českými uživateli sociálních sítí začalo šířit video, na němž osoba rozbaluje zaslané volební lístky a ukazuje, že ty pro kandidátku Marine Le Pen jsou lehce natržené. Autor příspěvku se táže, zdali to znamená, že byly francouzské prezidentské volby zfalšovány. Francouzské ministerstvo vnitra však AFP 25. dubna vysvětlilo, že toto lehké poškození „by nemělo být důvodem k neplatnosti”. Prefektura Nord 25. dubna pro AFP potvrdila, že 16 z celkového počtu 648 obcí departementu Nord „nahlásilo prefektuře, že některé z hlasovacích lístků zaslaných voličům domů byly mírně poškozené”.

Prefektura však upozornila, že se to „netýká hlasovacích lístků, které jsou v den voleb k dispozici ve volebních místnostech” a dodala, že „všichni starostové dotčených obcí ověřili, že byly lístky k dispozici přímo ve volebních místnostech v dostatečném množství”.

Na sociálních sítích se po vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách začalo rovněž šířit tvrzení, že došlo k podvodu, protože záhadně „zmizely” hlasy pro protikandidátku Marine Le Pen. Důkazem má být záznam zpravodajského vysílání stanice France 2, která v jednu chvíli uvedla, že Le Pen obdržela přes 14 milionů hlasů. Stanice však později AFP vysvětlila, že se jednalo o „počítačovou chybu, která byla rychle opravena”. K chybě prý došlo tím, že výsledky některých obcí byly započítány opakovaně. Marine Le Pen nakonec i přes historicky nejlepší výsledek přiznala porážku.

Zdroj: AFP (1, 2)


author