Na mnoha zpravodajských webech znovu vyskakují reklamy na podvodné přípravky proti papilomům. Jedná se o přípravky jako Purodone, Germixil, Wortex nebo Parazitol. Ty údajně bojují proti parazitům, kteří způsobují tyto útvary na kůži. Jedná se samozřejmě o nesmysl, v reklamě se objevuje i absurdní tvrzení používané v době COVIDové a to, že vládní orgány zatajuji skutečna úmrtí a pro jistotu do úmrtních listů píšou něco jiného.

Bradavice a papilomy jsou ve skutečnosti způsobeny virovou nákazou, která většinou přirozeně zmizí, ale někdy může vyvolat rakovinu. Proto naslouchejme seriózním lékařům, abychom neskončili špatně. Virtuální šmejdi tvrdí, že se pod bradavicemi skrývají masožraví červi. Parazity však hledejme spíše za podvodnými reklamami, kde jsou propagovány kapsle Purodone, Wortex nebo Germixil.

Zdraví lidé mají silnou imunitu, která dokáže porazit běžné infekce. Například lidský papilomavirus (anglicky Human Papilloma Virus, zkráceně HPV) vydrží průměrně 7 měsíců, většinou bezpříznakově. Někdy však spatříme nebo nahmatáme bradavice (na kůži) a papilomy (na sliznici). Také tyto příznaky mohou přirozeně zmizet, případně zůstat neškodné. Papilomavirus však někdy způsobuje rakovinu, zejména děložního čípku.

Podrobnosti popisují například MUDr. Iva Obstová a Prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc. První citovanou lékařku vyhledáme v databázi České lékařské komory, druhou na Masarykově univerzitě. V žádné seriózní instituci však nedohledáme „odborníky“, kteří prodávají podvodné tablety Wortex, respektive Germixil nebo Purodone.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.