Čeští a slovenští šiřitelé prokremelských lží si kromě amerického “nezávislého” novináře Patricka Lancastera nově oblíbili “nezávislou” německou novinářku Alinu Lippovou. Facebookem se například šíří její výzva, aby západní země přestaly zásobovat Ukrajinu zbraněmi. Ani tato novinářka však není nepopsaným listem a její vazby na Kreml jsou zřejmé.

Před třemi lety byla Alina Lippová (dezinformátory představovaná bez přípony ová jako Alina Lipp) angažovanou členkou strany Zelených v Dolním Sasku, kde byla členkou Výboru pro životní prostředí. Nyní je tato 28letá žena jednou z nejdůležitějších osobností propagandy Vladimira Putina v Německu. Narodila v Hamburku německé matce a ruskému otci.

V současnosti má na svém telegramovém účtu „Zprávy z Ruska“ více než 120 000 sledujících a šíří tam proruskou propagandu a již několik dní informuje i ze separatistické oblasti na Donbasu. Alina Lippová sdílí ruská propagandistická videa, která byla odhalena jako nepravdivá, zejména o událostech v Buči, které byly podle ní zinscenovány.

Oficiálně se Lippová sama nazývá „mírovou novinářkou“, ale šíří nefiltrovanou ruskou propagandu, kterou vysílá i ruská státní televize. Například ruská útočná válka na Ukrajině je podle ní “speciální operace” a koncem března rozšířila fámu, že ukrajinští uprchlíci napadli muže, protože prý mluvil rusky. Šířila fámu, že ho dobili k smrti. O tomto však neexistují žádné důkazy.

Stopy radikální změny “novinářky” vedou k výzkumnému projektu moskevské Lomonosovy univerzity na Krymu. V Německu už Lippová nesympatizovala se stranou Zelených, ale demonstrovala proti koronavirovým opatřením v Německu a založila kanál YouTube „Druschba FM“ se Sergejem Filbertem, který byl také ruského původu. Družba je ruské slovo pro přátelství. Lippová také kritizuje Německo v tom smyslu, že tam není svoboda slova a pravda je tam ovládána státem kontrolovanými médii.

Lippová ve videu zmiňuje i lež ohledně památníku zemřelých dětí na Donabasu. Organizace International Chlidren commision uvádí, že za „Za více než šest let války na Donbasu bylo podle monitorovací mise OSN zabito 147 dětí, 98 mužů a 49 žen, 363 dětí bylo zraněno”. Stránka však v žádném případě neuvádí, že se jedná o oběti „banderovců“. Těmi je nazýván batalion Azov. Jedná se o polovojenský oddíl, který se skládá z příznivců krajní pravice, nacionalistů, neonacistů, veteránů ukrajinské armády i zahraničních nadšenců. Mimochodem, velitel batalionu Stanislav Krasnov byl podezřelý ze spolupráce s Ruskem. Číslo 147 dětských obětí války je číslo, se kterým pracuje OSN jako oběťmi ruské agrese na Ukrajině. „147 dětí bylo zabito během pokračující ruské ozbrojené agrese proti Ukrajině zahájené v únoru 2014 a tisíce dětí potřebují pomoc s fyzickými a duševními zdravotními problémy,“ stojí v prohlášení stálého představitele Ukrajiny při OSN pana Sergije Kyslytsya na konferenci.

Zdroj: Polícia SR


author