Zdá se, že českou vlajku si ve velkém na profilovou fotku na Facebooku přivěšují hlavně lidé, kteří se jen bojí si připnout vlajku ruskou. Naprosto zřejmé je to například na příspěvku, který si přeje, aby v Rusku byla zformována Československá jednotka, která po boku ruské armády dobude Prahu. Opomineme-li realitu, že ruská armáda nemá na to porazit ani ukrajinskou armádu a jakýkoliv útok na zemi NATO by byl pro Rusko jistou sebevraždou, faktem je, že příspěvek sdílejí především lidé zaštiťující se českou vlaječkou. Ve skutečnosti se bojí jen připnout si tu ruskou a uráží tím náš státní symbol.

Právníci upozorňují, že sdílení takovéhoto příspěvku by mohlo být chápáno jako trestný čin vlastizrady. Ten předpokládá, že útok proti České republice učiníte ve spojení s cizí moci. Ruskou armádu lze bezesporu chápat jako „cizí moc.”

Pokud by někdo veřejně vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu, akceptoval je či podporoval nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelní představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit odpovědnosti za trestný čin schvalování trestného činu podle § 365 trestního zákoníku, případně za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku,“ upozorňuje Státní zastupitelství.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.