Na Facebooku se šíří příspěvky o údajné epidemii tuberkulózy v ČR vinou lidí přicházejících z Ukrajiny. „V Brně stačila jedna rodina z UA v paneláku a po pár týdnech už je několik sousedů nakaženo tuberkulózou,“ píše například Michal Mican, který šíří nejrůznější nenávistné příspěvky proti lidem z Ukrajiny. Jihomoravská hygienická situace ví jen o 7 případech tuberkulózy za letošní rok a vylučuje, že by se někdo nacházelo ohnisko onemocnění.

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) očekává, že kvůli krizi na Ukrajině bude přibývat případů tuberkulózy – pro země Evropské unie by to ale nemělo představovat větší problém. „Je to respirační onemocnění, což znamená, že pokud jste v kontaktu s někým, kdo má respirační tuberkulózu, kašle a vy jste v jeho blízkosti ve špatně větrané místnosti, pak je tu určitá šance, že se nakazíte. Čím déle ten kontakt trvá, tím vyšší pravděpodobnost máte,“ řekla pro Českou televizi Marieke van der Werfová z ECDC.

Podle předsedy ČVS Romana Chlíbka je strach lidí z nakažlivé nemoci pochopitelný, ale není oprávněný. „K očkování proti tuberkulóze zatím není žádný důvod, protože tuberkulóza se tady nešíří a není zaznamenáno, že by ji sem Ukrajinci ve velkém přinášeli,“ říká Roman Chlíbek.

V ČR byly již dříve zaznamenány případy TBC mezi Ukrajinci, kteří k nám přijeli za prací. „Když se v minulosti objevil případ TBC, tak byl mezi Ukrajinci. Situace zatím ale v tuto chvíli nenaznačuje, že by to mělo být nějak dramaticky horší, než to bylo před krizí,“ doplňuje Roman Chlíbek.

Navíc pravděpodobnost, že se někdo nakazí tuberkulózou, je velmi nízká. „Při běžném kontaktu, třeba cestou v autobuse nebo při setkání v obchodě, se tuberkulóza nedá přenést. Na to je potřeba intenzivní, osm a více hodin trvající úzký kontakt s někým, kdo má plicní formu tuberkulózy,“ upozorňuje lékař.

Na to upozorňují i Lékaři bez hranic. „Tuberkulóza se nepřenáší ve veřejné dopravě, v kavárnách ani v obchodech. Zpravidla se nakazí lidé, kteří strávili s lidmi s neléčenou tuberkulózou delší dobu,“ píší v článku o této přenositelné nemoci.

Tuberkulóza (TBC) je infekční onemocnění, postihující nejčastěji plíce. Přenos infekce se děje nejčastěji kapénkovou formou, zdrojem infekce je pak nemocný člověk. K přenosu dochází většinou po opakovaném úzkém kontaktu (v rodině, na pracovišti atp.); ale i déletrvající jednorázový kontakt s nemocným může vést k přenosu infekce (8hod v uzavřeném prostoru s mikroskopicky pozitivním nemocným, 40 hodin u těch, kteří jsou pozitivní pouze kultivačně). U nás je situace ohledně TBC příznivá, díky kvalitnímu dohledu nad TBC. Patříme mezi země s nízkou incidencí (pod 20 případů/100 000 obyvatel), proto také byla na základě doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) u nás v roce 2010 zrušena plošná vakcinace novorozenců. Očkují se pouze vybraní novorozenci v riziku vzniku infekce. Ani po zrušení plošného očkování proti TBC naše republika nezaznamenala nárůst počtu případů.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.