„Rusové rádi nazývají všechno ruské slovanským, aby pak mohli tvrdit, že všechno slovanské je ruské.“ Tak zjednodušeně zní citát Karla Havlíčka Borovského, který sedí i na současnou dobu. Zdá se, že útok Ruska na Ukrajinu zbořil všechny iluze o slovanské vzájemnosti, přesto s ní pracují proruští dezinformátoři. Například slovenský dezinformátor Peter Socha tvrdil, že mezi slovanské země patří i Maďarsko. Trumfnul ho však Pavel Zítko, podle kterého mezi ně patří i Rumunsko.

V Rusku mezitím vadí i citáty Putina. Soud v Petrohradu uložil pokutu 30 tisíc rublů (8400 korun) aktivistovi, kterého shledal vinným z diskreditace ruské armády. Muž se přitom provinil tím, že protestoval proti válce s citací z projevu Vladimira Putina. Policie zadržela Artura Dmitrijeva 7. dubna při individuální demonstraci proti válce. V rukou držel papír s ručně napsaným přibližným citátem z projevu Putina o Velké vlastenecké válce: „Válka přinesla tolik zármutku, že na to nelze zapomenout. Není odpuštění pro ty, kteří opět spřádají agresivní plány.“

Ruská vysoce přesná střela X-29 (jedna z nich stojí několik milionů dolarů a je určena k ničení opevněných cílů, jako jsou železobetonové konstrukce, mosty, betonové přistávací dráhy) zničila záchod na zahradě u Hulyaipole. Nepodařilo se bohužel zjistit, zda záchod byl spachovací. V tom případě by totiž Rusové mohli mít „oprávněný“ dojem, že se jedná o laboratoř biologických zbraní. Nepodařilo se také bohužel zjistit, zda záchod nebyl náhodou tajným krytem AZOVa. Každopádně si troufáme napsat, že se jednalo o zásah na hovno. Pěkný velikonoční den. 


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.