Je neskutečné, co vše pátá kolona Ruska v ČR je schopná šířit a mít z toho radost. Tak třeba nedávno prokremelští aktivisté sdíleli video, že údajně Rusko zničilo dodávku českých tanků T-72M a BVP, které České republika darovala Ukrajině.

Žádný důkaz však samozřejmě Rusové neposkytlo. Video, které to má dokládat, je doslova směšné. Rusové nejprve ukazují fotky naložené vojenské techniky v České republice a následně ukazují záběry vykolejeného nákladního vlaku s tzv. „uhláky“. Tedy vagóny, které jsou používány mj. na přepravu uhlí. Vlak je navíc lehce vykolejený. Kdyby chtěli Rusové zničit vlak s obrněnou technikou, muselo by se jednat doslova o kobercový nálet a ne o jednu střelu, která je vidět na záběrech. Tanky se z bezpečnostních důvodů nepřepravují nabité. Výbuchy tanků, které vidíme na záběrů z války, obvykle způsobuje zásah v kombinaci s uloženo municí v tanku. Je vyloučeno, že by jedna střela mohla zničit celý vlak přepravující obrněnou vojenskou techniku. Navíc podle všeho vlaků bylo více.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.