Slovenskem se poslední dny začaly masivně šířit statusy a videa o tom, že přes ukrajinskou hranici mají přecházet všichni různí cizinci jen Ukrajinci ne. Statusy, ale také videa, informují o pohybu osob černé pleti, případně národnosti některého z arabských států. Příkladem může být například video poslance ĽSNS Stanislava Mizíka. Následně se v jiném videu přidal i předseda Marian Kotleba. Právě Kotlebovci jako jediní odmítli na Slovensku odsoudit agresi Ruska vůči Ukrajině.

„A co se na východní hranici skutečně děje? Na Ukrajině zůstali uvízlí nejen domácí Ukrajinci, ale i cizinci, kteří tam buď dlouho či krátce žili, pracovali, byli na dovolené, nebo tam studovali. Jelikož se nad Ukrajinou nedá létat, tak musí využít nejbližší hraniční přechody. Účty chtějí způsobit informační chaos, který má za úkol odradit od podpory ukrajinských uprchlíků a podpory Ukrajiny jako takové. Jde to krůček po krůčku, chtějí to dělat nenápadně, dávají si velmi pozor na svůj jazyk,“ vysvětluje motivaci dezinformátorů slovenská policie.

Slovenská policie také zveřejnila kolik osob jaké národnosti využilo od 24. února slovenský hraniční přechod s Ukrajinou. Suverénně nejvíce bylo nepřekvapivě osob ukrajinské národnosti. “Je směšné, že by migranti z Afriky nebo Asie ve velkém mířili přes zem, která je ve válce,” dodává policie.

Zdroj: Polícia SR


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.