Rozpíchané pneumatiky, ulomená zrcátka a poškrábaný lak. Tak dopadlo dvanáct aut sestřiček, lékařů a dalších řidičů, kteří parkují v areálu Oblastní nemocnice Kladno. Nemocnice oficiálně nechce útok spojovat s agresí vůči zdravotníkům kvůli očkování či covidu. Lucie Lidická, hlavní sestra kladenské nemocnice, ale jiné vysvětlení nevidí. „K něčemu podobnému tu nikdy nedošlo. Občas nabourání z nepozornosti. Toto je jednoznačně cílený útok. Zdravotníci mají označené auto kartičkou, takže si to můžeme vysvětlovat jako cílený útok na zdravotníky. Nebyla to náhoda, cílený útok to určitě byl,“ je přesvědčená.

Podobně o víkendu někdo na dlažbu před budovou krajské hygienické stanice v Libereckém kraji nakreslil obrázek smrtky a injekční stříkačky. V benešovské nemocnici muž, kterého záchranná služba převezla do nemocnice na chirurgickou ambulanci, vytáhl z batohu nůž a následně i střelnou zbraň a zdravotníky ohrožoval. Ti ale duchapřítomně z ordinace utekli a muže na ambulanci do příjezdu policie uzamkli. Několik odpůrců očkování se také během minulého týdne hned třikrát vydalo přímo k bydlišti prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Vše dokumentovali v živém vysílání na facebookové stránce, na místě pokřikovali a nadávali. Už předtím protestovali například u domu biologa Jaroslava Flegra nebo hlavní hygieničky Pavly Svrčinové.

„Policie ČR vnímá sílící útoky a projevy agresivity vůči autoritám z oboru zdravotnictví, ústavním činitelům i zdravotnickému personálu. Pachatele 4 z 5 mediálně známých útoků, ke kterým došlo v posledních dnech, jsme dopadli a vedeme s nimi řízení. Speciální týmy kriminalistů také stále monitorují kyberprostředí a v této souvislosti už stíháme desítky “internetových hrdinů”, kterým za nebezpečné vyhrožování hrozí až 3 roky za mřížemi,“ ujistila Policie ČR.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.