Sociální sítí Facebook se šířila zpráva o tom, že v rakovnické nemocnici jsou prázdné nemocniční pokoje. Podle popisku fotografie měla tamní vrchní sestra prozradit, že oddělení JIP je úplně prázdné, ale zdravotníci o tom nesmí mluvit.

„Nemocnice Rakovník se veřejně distancuje od šíření této poplašné zprávy, která se naprosto nezakládá na pravdě! Fotografie není pořízena v naší nemocnici, sestra na fotce není členkou našeho týmu zdrav. personálu a průvodní text lze hodnotit jako covidovou dezinformaci. Každý takový příspěvek, který se k nám dostane, bude nahlášen Policii ČR,“ ohradila se razantně nemocnice v Rakovníku.

„Fotografie vznikla v červenci 2015 a zachycuje nově otevřený pavilon interních oborů ve Slezské nemocnici v Opavě. Snímek pochází ze slavnostního otevření pavilonu, a tak je pochopitelné, že jsou nemocniční lůžka prázdná. Ani text samotný není pravdivý. Jako zdroj příspěvku je uvedena “Pravda TV”, což může odkazovat buď na slovenskou televizní stanici nebo německý blog se stejným názvem. Ani v jednom případě se ale tato média o situaci v rakovnické nemocnici nezajímala,“ zjistil Demagog.cz.

Středočeské nemocnice jsou velmi vytížené. Například lůžka s ventilátory byla 3. prosince 2021 obsazena z 97 %.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.