Dezinformační web CZ24.News publikoval článek, který tvrdí, že v český nemocnicích probíhá nějaká epidemie infarktů a mozkových příhod a dokonce to dává do souvislosti s COVID-19. Posloužil k tomu překroucený rozhovor s ředitelem Nemocnice u Svaté Anny Vlastimilem Vajdákem. V rozhovoru ředitel nehovoří o nějaké epidemii infarktů a už vůbec ji nedává do souvislosti s očkováním.

Co ředitel Vajdák řekl: „V současné době pečujeme o 108 covidových pacientů. Z toho je v kritickém stavu 39. Situace je dramatická v tom, že nemáme v této chvíli žádná volná lůžka na intenzivní péči. Z toho důvodu, nejenomže pečujeme o covidové pacienty, se nám v tuto chvíli lůžka zahltila akutními infarkty, mozkovými příhodami a pořád probíhají onkologická operativa. Proto ta lůžka jsou aktuálně plná. (…) Od pondělí jedeme v covidovém režimu. Téměř jsme zastavili elektivní péči. Operujeme ambulantní a onkologické pacienty. Ošetřujeme i pacienty s infarkty a mozkovými příhodami. Operativa je snížená víc než na polovinu a tam ty možnosti další nejsou.“

Jinými slovy, ředitel se snaží vysvětlit, že kromě COVIDu musí řešit i další akutní péči. Nehovoří o nějaké epidemii. Jen, že v součtu s COVIDem-19 jsou zahlceni. „V současné době jsme zahlceni případy COVID-19 a dalších respiračních onemocnění, protože startuje sezonu i dalších respiračních nemocí. Nemám však informace o žádné epidemii dalších onemocnění,“ řekl nám telefonicky mluvčí ÚZIS.

Že k žádným nečekaným úmrtím po očkování nedochází, ukazují i čísla celkové úmrtnosti. Celkovou úmrtnost zhoršila epidemie COVID-19. V současné době je úmrtnost průměrná.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.