V souvislosti s úmrtím známého slovenského zpěváka Miroslava Žbirky, který zemřel na zápal plic 10. listopadu 2021, se objevily i nechutné články, které spojují jeho smrt s očkováním proti COVID-19. Například slovenský dezinformační Hlavný deník a český dezinformační web CZ24.News vydali zprávu, že imunitu mu zničila vakcína proti COVID-19.

Přitom Žbirka byl se zápalem plic hospitalizován už v roce 2017 a od té doby bohužel trpěl zdravotními problémy. Například v roce 2019 zrušil několik koncertů. „Jeho imunita je od zápalu plic docela křehká. Takže cokoliv se kolem něho vyskytne, to chytne. V poslední době mu doktor říká, že čím víc lidí, tím více nebezpečí,“ řekla už v roce 2019 manželka zpěváka Kateřina Žbirková.

Zápal plic je dosud velmi vážným onemocněním. Po onemocnění hrozí různé zdravotní komplikace.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.