Kolem pražského hradu se o víkendu objevily opravdu bizarní plakáty. Tvrdí, že Miloš Zeman je dědicem poselství Jiřího z Poděbrad a „Liškomedvěd milosrdný“. Oba byli prý sesláni Duchem svatým. Plakát pak hovoří za „národ Český a Moravský“.

Volební komise vylosovala čísla uskupení pro nadcházející volby do poslanecké sněmovny. Hnutí ANO bude v letošních sněmovních volbách kandidovat s číslem 20, ČSSD dostala pětku. Koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, obdržela číslo 13, Piráti se Starosty mají číslo 17, KSČM 18 a SPD čtyřku. CNN Prima News ve své zpravodajské relaci v 13 hodin tato čísla „analyzovala“. Neanalyzovala je však například s žádným sociologem, který by řekl jestli je výhoda být na konci nebo na začátku obálky s volebními lístky nebo zda nepůsobí zmatečně, že ve všech krajích nekandidují všechny strany a tak některá čísla budou přeskočena. Vylosování „analyzovala“ s kartářkou.

Vakcíny proti covidu, které obsahují čipy na ovládání člověka. Tato stokrát opakovaná lež už tuzemské konspirátory nejspíše přestala bavit. V uplynulých dnech se tak na internetu objevila další, snad ještě bizarnější lživá zpráva. Populární čokoláda Milka údajně obsahuje látku, která umožňuje člověka kontrolovat na dálku. Dokazovat to mají videa s pokusy, kdy lidé přikládají k tabulkám čokolády magnety, které na nich drží. Antonín Baudyš je na své sociální síti také sdílel, později je ale stáhl. „Uznal jsem, že se mohlo jednat o manipulaci. Nicméně se mi ozvala má klientka, paní Zuzana T. z Pelhřimova, že s dětmi zkoušely přikládat magnet na své zásoby Milky a magnet držel v okamžiku, kdy se použil ne běžný černý, ale silnější, neodymový,“ napsal svým sledujícím. Prodej čokolády v obchodech nicméně konspirátoři začali pečlivěji sledovat. „Milku stáhl už i Lidl z prodeje, tři druhy. Nevím přesně které, ale na té Milce něco bude a nejen na ni,“ napsala na Facebooku jeho uživatelka Blanka N. Řetězec ale striktně odmítl, že by se tak stalo. „Jedná se o dezinformaci. V případě společnosti Lidl byly stahovány výrobky, které naleznete na našem webu, přičemž se v poslední době nejednalo o čokolády Milka,“ zdůrazňuje pro Deník mluvčí řetězce Tomáš Myler.

Řetězovými e-maily je rozesílána opravdu důvěryhodná zpráva: Oznamuji vám, že Řecko minulý týden opustilo EU a jenom jí to oznámilo, jako holý fakt. Netrvalo mu to tak dlouho, jako Anglii, bylo to ze dne na den. Problémy se vršily a nikdo z EU mu nechtěl pomoci, naopak mu házelo klacky pod nohy. EU je v šoku a zavedla tvrdou cenzuru, aby se to nedozvěděly ostatní členské země. ČT tuto super zprávu tutově neodvysílá a s ní ani ostatní stanice. Až vám budou Piráti nebo jiná partaj vyprávět, jak je těžké opustit EU a co bychom si bez ní počali, vzpomeňte si na fakt, že jsme se bez ní obešli až do roku 2003.“ Problém je, že o vystoupení z EU mlčí nejen ČT, ale neví o něm nic ani Řecko.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.